menu close menu

Vélemények

SZ.R.
• Kb. 1 éve fennálló állandó bakteriális hüvelyi fertőzésem van, amelyet rendszeresen kezeltem kúpokkal (CNS, Macmiror, Fluomizin, vény nélkül kapható különféle kúpok, flórahelyreállítók, stb..). A fertőzés mindig a kezelés hatására átmenetileg szinte megszűnt, majd visszatért. Viszont olyan időszak nem volt, hogy maradéktalanul eltűnt volna minden panasz, maximum a gyógyszerek hatására nagy mértékben csökkent a fájdalom.
• Augusztusban (nagyon enyhe panaszokkal) voltam magán rendelőben, ahol megállapították, hogy nincs semmi bajom, mind a 4 féle kórokozó amit vizsgáltak negatív lett (Gardnerella, Atopobium, Ureaplasma, Trichomonas). Ennek ellenére enyhébb diszkomfort érzet és szurkáló fájdalom jelen volt.
• Ez után szeptember környékén volt egy szexuális kapcsolat, amely után kb. 1 nappal borzalmas fájdalmakat és nagy mértékű érzékenységet éreztem a hüvelybemenet körül, viszketéssel, égő érzéssel. Ekkor a hüvely belső falát tapintva elváltozást is érzékeltem (nagyon rücskös, egyenetlen felszín, illetve az ujjamat miután behelyezés után kivettem a hüvelyváladákban barnás színű „darabkák voltak). Valószínű innentől kezdődött az el nem múló gyulladás és duzzanat a hüvely belső falán. Az orvos megállapította hogy baktérium okozza a fertőzést, Fluomizint írt fel, melynek köszönhetően hamar enyhültek a panaszok, viszont a fertőzés újra visszatért, ekkor vizsgálat nélkül CNS kúpot írtak fel és Vitagyn C hüvelykrémet. Ezeket elhasználva a duzzanat továbbra sem szűnt meg a belső falon, és a fájdalom sem csökkent le teljesen nullára.
• Novemberben Önhöz fordultam. Elvégezte a szükséges vizsgálatokat, elkészítette a leletet és Fluomizin tablettát írt fel. Annak használata alatt fájdalmak voltak (szeméremdombon, nagyajkakon, kisajkakon és beljebb is belenyilalló szúrás, csípő érzés, diszkomfort érzet). Miután elhasználtam a tablettát is egy ideig folytatódtak a fájdalmak, majd egy időre nagy mértékben lecsökkent, de el nem múlt. A hüvelyváladék úgy érzékelem, hogy mostanában sűrűbb, nyúlós, picit merevebb állagú, ízre nagyon sós-keserű.
• Decemberben megjött a cytológia eredmény, azt is elküldöm külön.

M.E.
Körülbelül 18 éve visszatérő hüvelyi fájdalmaim vannak, emellett folyton kiújuló hüvelyi fertőzéseket kapok, hol bakteriális, hol gombás eredetűt. Kezdetben az orvosok antibiotikumokat írtak fel, amitől még gyakrabban tértek vissza a fertőzések. Az okát nem tudták megmondani. Próbálkoztam megelőzéssel is. Tőzegáfonyát fogyasztottam tea és tabletta formájában, és rendszeresen szedtem probiotikumokat is. Később próbálkoztam hüvelyflóra helyreállító krémekkel, amik időlegesen megszüntették a tüneteket, de miután abbahagytam a kezelést, rövid időn belül visszatértek. Legutoljára pedig a Németországban kapható StroVac hüvely immunizáló vakcinát használtam, mely 1 évre ad védettséget a hüvelyi fertőzésektől, ám ennek ellenére is voltak fájdalmaim és rövidebb lefolyású gombás fertőzéseim.
A krónikus fájdalom miatt több laboros kivizsgáláson is voltam. A tenyésztés eredmények nem mutattak semmit és bakteriális fertőzést sem találtak. Azt figyeltem meg, hogy a fájdalom mértéke összefügg a lelkiállapotommal. Stresszes időszakban felerősödött, 2019 őszén pedig több hétig elviselhetetlenné vált. Még erős fájdalomcsillapító és ülőfürdő hatására sem csökkent. Aztán szinte egyik napról a másikra eltűnt. Volt, amikor csak akkor vettem észre, amikor tampont használtam, vagy szexuális együttlétkor. Ez is változó volt. Voltak fájdalommentes együttléteim, és volt olyan, amikor meg kellett szakítani az együttlétet a fájdalom miatt. Ezután jöttem el Dr. Takáts Bélához.

K.M.
Amióta nemi életet élek fájdalmaim vannak együttlét közben, ennek most már 10 éve.
Az első pár hónapban több nőgyógyászt is felkerestem alhasi fájdalommal(szex alatt is),bemeneti fájdalommal és égő, csípő vizelettel a bemenetnél…Akkor leteszteltek gombára és baktériumra is, illetve volt vizelettenyésztés és vérkép. Semmit nem találtak , ennek ellenére a papíromra általában méhgyulladás volt feltüntetve és kaptam ezekre antibiotikumot és fájdalomcsillapítot. Ezektől nem lettem jobban és közölték velem , hogy a fejemben lesz a gond. Én ezt nem tudtam elfogadni , hiszen semmi esemény nem volt ami ezt indokolta volna, így 5 évig nem is jártam orvoshoz mert elegem lett. Ez alatt az idő alatt nem jöttem rá a bajom forrására és sok mindent megpróbáltam hogy javítsak a helyzetemen . Pozitív hozzáállás, gyógynövényes ülőfürdő és lugosítás. Sajnos egyik sem vált be, némileg a lugosítás javított a csípésen ,de ez csak később derült ki , hogy miért.
Aztán elkezdtem újra orvosokhoz járni, addigra csak a bemeneti és alhasi fájdalom maradt meg. Mindent rendbe találtak nálam de az akkori orvosom arra voksolt , hogy túl szűk vagyok és ezért fáj. Intimtornát és oliva olajos kézzel történő „tágítást” javasolt, amit magamnak végezzek el. Némileg hatott de nem véglegesen, és nem is tudtam rendszeresen végezni a munka beosztásom és némi lustaság miatt. Megpróbáltam elfogadni , hogy ez a problémám és amennyit lehetett csináltam a gyakorlatokat. Voltak jobb és rosszabb napok is. Egy fél éves periódus egész élhető volt, kevesebb fáldalom , de még így se közelítette meg a normálist. Közben lett egy másik betegségem is, amivel jelenleg is kezelnek, hólyagfájdalom szindróma. Ez szintén kihatott a nemi életemre , és néha nehéz volt megkülönböztetni melyik tünet mihez tartozik. Most már tudom , hogy a csípést és a belső nyomásra érzett hólyagfájdalmat ez okozta, csak régen ez még nem volt állandó tünet. Ez után felkerestem egy másik orvost , ő is mindent rendben talált, viszont vaginizmus volt a diagnózisa, javaslata pedig kikapcsolódás, elterelés volt. Felkerestem egy pszihológust mivel akadt egy gyerekkori traumám (szexuális) , segített is ezt feldolgozni, de a probléma nem szűnt meg. Egyre erősebb fájdalmaim lettek és több hónapja tartó piros bőr a bemenet és környékén amit a vizeletem is csípett(ez régen is előfordult ,de csak ritkán és a bephanten helyrehozta), megpróbáltam rá mindenféle krémet de nem segített. Így jutottam el Önhöz.
Annyi még hozzátartozik a történethez , hogy az évek alatt volt többször hüvelygyulladásom, gombám ,de ezeket mindig kezelték. Egy félrekezelés alkalmával candida-s lettem(itt több nemi betegségre is teszteltek negatív eredménnyel), diétával az is elmúlt, illetve pubertás korom óta van folyásom , ami nekem normálisnak tűnt, ennek ellenére 2x kezelték hüvelytablettával, de ez ugyanúgy megmaradt. És 2 éve vettek észre egy kisebb méhszájsebet amire nem javasoltak kezelést.
Ezen évek alatt a betegségek teljesen tönkre tettek lelkileg és életminőségileg. Mára már ezen is dolgozom és jó úton haladok .
Remélem semmit nem hagytam ki.
Ennyi lenne az én történetem…

Kb. 3 éve folyamatos, 2-3 havi rendszerességgel visszatérő égő, csípő viszkető érzésem van. Gombás és/vagy bakteriális fertőzések visszatérőek, illetve gyakran hugyúti panaszok is kísérik.
Több mint 1,5 éve élek párkapcsolatban. Előtte nem volt évekig párkapcsolatom. Az első együttlét után véres hólyag hurutum volt (2019.03.21.). Ezt követően sajnos 1-2-3 havonta égő, viszkető érzés van jelen. Hüvelyváladék kellemetlen szagú, folyó, inkább vízszerű.
Értékek:
o vizelet üledék fehérvérsejt 83,
o Vizelet üledék vörösvérsejt 66,
o Vizelet üledék baktérium ++++
o fehérvérsejt genny: pozitív
Eredmény: Az eredmény kiadva: 2019.03.21 Mintában kimutatott mikroba: Escherichia coli Csíraszám Csiraszám: >10’5 / ml
Érz. mg/l
Ampicillin E –
Amoxicillin/clav.sav E –
Cefuroxim E –
Ceftriaxon E –
Ciprofloxacin E –
Sulfamethoxasole/ trimethoprim E – Gentamicin E – Nitrofurantoin E –

2019.06.14. Felfázás:
Vizelet üledék baktérium + 0-0
Vizelet üledék laphámsejt 1 0-7

2019.07. – Cervix Cytológia – kenet minősége megfelelő, Cytológiai kenetszám: 936
2019.12.18. Hüvelykenet mikroszkópos kenet natív anyagból
Mintában kimutatott mikroba: Saccharomyces cerevisiae
2020.05.15. – Hüvelyváladék tenyésztés
Mintában kimutatott mikroba: Escherichia coli
Csíraszám Érz. mg/l Ampicillin E – Amoxicillin/clav.sav E – Cefuroxim E – Ceftriaxon E – Ciprofloxacin E – Sulfamethoxasole/ trimethoprim E – Gentamicin E –
Sarjadzó gomba nem tenyészett ki.
Mikroszkópos vizsgálat eredménye:
Normál Lactobacillus flóra látható
Sarjadzó gomba negatív
Neisseria gonorrhoeae negatív
Zsúfolva fehérvérsejtekkel

2020.07.31. – Teljes vizelet plusz üledék
Vizelet üledék vörösvérsejt 1 0-3
vizelet üledék fehérvérsejt 10 0-6
Vizelet üledék fvs konglomerátum elvétve 0-0
Vizelet üledék baktérium ++++ 0-0

2020.07.30 – vizeletteszésztés
Mintában kimutatott mikroba: Citrobacter koseri
Nőgyógyászatilag többféle dolgokat is kaptam: megelőzésre gynoflor, micovag plusz, GYNAZOL hüvelykrémet panasz kezelésére.
Urulógiánál: antibiotikum hólyaghurutra (sajnos a bél és hüvelyflórámat is tönkre teszi, hiába szedek probiotikumot), D Mannose, Uro-vaxon kúrák

Szexuális együttlétnél fáj a behatolás, mintha fel lenne sértve, ez olyan 4-6 hónapja jelentkezett. Előtte nem volt jellemző.

Emellett szex közben vannak olyan pozíciók, amelyek fájnak. Mára már teljes szorongást okoz az együttlét, illetve vágy sincs nagyon. Páromnál is csökkent a vágy és a libidó, illetve a hónapok óta tartó türelem és megértés szinte elfogyott.
Emellett a derekam is sokszor fáj, nem tudom, hogy összefüggés lehet-e, mindenesetre megemlítem

G.V.
Öt éve vesztette el a szüzességét. Az együttlétek kisebb fájdalommal jártak. / az ismétlődő fájdalom rögzülhet és és okozója lehet önállóan is a krónikus fájdalomnak. /Vulvodynia-túlérzékenység, vaginizmus-akaratlan védekező reflex-izomgörcs alakulhat ki./
Fogamzásgátlót kezdett el szedni. / A svédek vulvodyniásoknál abbahagyatják a gyógyszerszedést-Ez is segíthette a betegnél a fájdalmas kórkép kialakulását./
A következő hónapban kezdődtek a panaszok húgyúti gyulladással. /Régen is gyakori volt ez-mézeshetek hólyaghurut volt a neve/ Az ezzel kapcsolatban érzett tünetek:esetünkben: gyakori vizelési inger, égő, csípő érzés kíséretében és folyamatos hüvelyi fájdalom égés érzés is segíthetik a túérzékenységi állapot-Allodynia-kis ingerre nagy fájdalomérzet kialakulását a kismedencében: hüvelybemenet, húgyhólyag, húgycső, csikló-fájdalmat esetünkben ./
A következő három évben / Az előtörténetben követhető sok alkalommal/ háziorvosa után járt urológiai, majd később nőgyógyászati vizsgálatokra is makacs fájdalmas panaszai-életminőséget rontó tünetei miatt. / Sokszor kerestek és találtak kórokozót, majd antibiotikumos kezelésben részesítették, még többször vizsgálat nélkül részesítették antibiotikumos kezelésben- / a sok antibiotikum kezelés mellett gyakran kap esélyt a hüvelygomba-Candida, mely szintén csípő, égő fájdalommal járhat, hozzájárulhat a betegség kialakulásához/
Két egymást követő évben is átesett hólyagtükrözésen. /Tapasztalataim alapján már akár egyszer elvégzett cystoscopia önállóan is képes kiváltani az elemzett kismedencei túlérzékenységet. /

Viktória:
3 éve tartó fájdalmas izomgörcs és az ezzel járó fájdalmakkal kerestem meg Dr. Takáts Bélát – a foglaljorvost.hu oldalon talált vélemények miatt választottam a Doktor Urat, bár akkor még nem tudtam, hogy kifejezetten ilyen jellegű problémákra specializálódott, a sors küldött hozzá. 
Ez a betegség számtalan módon befolyásolta az életemet, teljesen elveszítettem az önbizalmamat, nem éreztem igazán nőnek magam, nagyon nehezen viseltem, hogy „nem működöm rendesen”. A betegség kezdetétől képtelen voltam a szexre, ami teljesen lenullázta a libidómat és az életkedvemet is, és erre szépen lassan teljesen ráment a kapcsolatom és a lelki egészségem. Rengeteg orvosnál jártam a problémámmal Angliában és Magyarországon is, nem kevés pénzt otthagyva náluk a gyógyulás reményében, de hiába. Kaptam különféle gyógyszereket, antibiotikumoktól kezdve, ösztrogénpótláson keresztül szorongásgátlókig, illetve pszichoterápián is részt vettem, de semmi sem hozott javulást, csak egyre csalódotabb és reményvesztettebb lettem. Idén ősszel pedig eljutottam végre a Doktor Úrhoz.
Az első vizsgálat során kiderült, hogy fenáll egy csúnya méhnyakcsatorna gyulladás is, ezért Doktor Úr méhszáj kezeléssel kombinált fájdalomkezelést javasolt, amit a negatív citológia birtokában el is kezdtünk pár héttel később. Most a kezelés felénél járok, az első pár alkalom elég kellemetlen volt, de elviselhető, viszont rögtön utána mindig éreztem is egy kis javulást. Még 7 kezelés van hátra, amit a következő 4 hétben le szeretnék tudni. Nagyon bizakodó vagyok, úgy érzem már most sokat javult a helyzet az izomgörcsök terén, kiváncsian várom a végeredményt. A gyulladás szintén látványosan sokat javult és kezelésről kezelésre kisebb a területe is, szépen épül vissza az ép laphámréteg.
Kimondhatatlanul hálás vagyok a Doktor Úrnak a segítségért és a lelki támogatásért, soha nem találkoztam még nála empatikusabb orvossal.

D.L.

Az az igazság, hogy nem mindenre emlékszem teljes pontossággal, de igyekszem minél jobban leírni az előzményeket.
Ami a legkorábbi rossz élményem volt (12-13 évesen), az az, amikor láttam a szüleimet aktus közben, a konkrét részleteket szerencsére nem (csak a takarót), de tudtam, mi történik éppen. Több ilyen alkalom is volt esténként, amikor apum gyengéden kezdeményezett. Ilyenkor bosszúságot, haragot és ingerültséget, idegességet éreztem. Egyszer „lebuktam”, mert mosdóba kellett mennem utána, és másnap vagy napokkal később anyummal beszéltünk róla, apum nem volt ott, vele azóta se beszéltem erről, nem is akartam, hogy kellemetlenül érezze magát. A gyerekszoba a háló/nappali mellett volt, közös ajtóval, nyitott ajtó mellett aludtunk mindig, főleg nyáron. Nem értettem, miért nem lehet becsukni azt az ajtót, vagy a padlástérben (mert olyan is volt) kialakítani a gyerekszobát. Egyszer be is csuktam lefekvés előtt, de végül anyum később kinyitotta.
Az első menstruációm 14 évesen jött meg, éppen egy nyári táborban voltam. Jellemzően erős vérzéseim voltak (a legelsőnél alig volt vérzés), de 3-4 napnál nem tartottak tovább. Tampont nem használtam egészen addig, amíg elegem nem lett az erős vérzésből és besokalltam. Nem volt jó használni, alig tudtam felhelyezni, ritkán sikerült jól és úgy, hogy kényelmes legyen. Még applikátorral sem ment mindig, akkor is mindig befeszültek az izmaim. Pár hónap után fel is adtam, általában sikertelen volt a felhelyezés. A menstruációs kelyhet meg se mertem próbálni.
Az első párkapcsolatomnál (19 évesen, 10 hónap távkapcsolat) nem volt közösülés, már akkor azt találtuk ki, hogy majd ujjal szoktatjuk a hüvelyt a behatoláshoz, de ezek a próbálkozások épphogy csak megtörténtek. Mindig is féltem ettől a dologtól, fájdalom-érzéssel társítottam. A maszturbálások során sem dugtam fel az ujjamat, max. 1-2szer, akkor viszont nem volt gond, nedves is volt, viszont nem okozott különösebb élvezetet, inkább nagyon koncentráltam. Második párkapcsolatomban (21 évesen) történt meg a konkrét aktus, de nem volt jó élmény, akkor is ugyanúgy feszült voltam, féltem tőle, de már nagyon akartam, hogy megtörténjen. Akkor is fájdalmas volt és nem tudtam, hogy valójában megtörtént-e a hártya átszakadása. A 3. kapcsolatomban (22 évesen) az együttlétek rendszeresebbek és gyakoribbak voltak, egy ideig úgy emlékszem jól mentek, de ott is folytatódtak a kényelmetlen, fájó együttlétek, és áttértünk más módszerekre. Ebben az időszakban kezdtem el fogamzásgátlót szedni először, amit kb. 7 év után, 29 évesen hagytam abba. Azt is amiatt, mert arra gyanakodtunk a jelenlegi párommal, hogy ettől nem kívánom az együttlétet és ezért lehet szárazabb a hüvelyem is, részben így is volt.
Jelenlegi párommal (vőlegényemmel) 7 éve vagyunk együtt, ez idő alatt a kapcsolatunk elején (24-25 éves koromban) többször volt visszatérő gombás fertőzésem, állandó viszketésekkel és csípő érzésekkel. Az egyik ilyen fertőzés során olyan seb keletkezett a hüvely bejáratánál, hogy valamilyen nagyon csípő oldattal tudta azonnal kezelni a nőgyógyász, ami megszüntette a sebet. A kapcsolat elején itt is működött a behatolás sokszor könnyebben és élvezhetően, rövid időn belül pedig egyre kevésbé, majd semennyire. Egy idő után szintén átálltunk más módszerekre. 5-6 éve nincs igazi együttlétünk.
Az utóbbi kb. 3 évben egyre zavaróbb és aggasztóbb kezdett lenni ez a probléma, éjszakánként számtalanszor forgolódtam emiatt. Engem leginkább a korom miatt emésztett, nem tudtam, hogy lehet így majd gyerekem, ki se derülhet, hogy lehet-e egyáltalán, és, hogy lehet-e ennek bármilyen más következménye, amire nem is gondolok. Próbáltam rákeresni a problémára, de valahogy a vaginizmusra nem bukkantam rá, csak mostanában. Szerintem nem voltam kellően elszánt, de jobb később, mint soha.

A.R.

1993-ban születtem Budapesten. 7 éves koromig Budapesten éltem, utána 26 éves koromig Isztambulban. Isztambul egy nagyon különleges város, szívesen visszatérek bármikor, mint turista, de élni nem olyan egyszerű. Gyerekkorom óta a tv-ben napi szinten hallottunk megerőszakolt és megölt nőkről, gyerekekről. A mai fejemmel már egyszerűen kimondom, gyerekkorom óta attól rettegtem, hogy megerőszakolnak.
Egy viszonylag nyugis korszak volt a serdülőkorom, 19 éves koromig nem randiztam túl sokat. 2011-ben 19 éves koromban jöttem először össze egy sráccal, Ő jellemzően az a naplopó, számító, rosszfiú volt, természetesen azonnal bele is zúgtam  Az első szexuális próbálkozásunk, utólag visszagondolva „tragikomikus” volt. Megitatott velem 1 üveg vörös bort, majd próbált belém hatolni. Éreztem, hogy a hüvelyizmom teljes görcsben van, és nem hagyja Őt egy kicsit se előre jutni. Utólag nagyon köszönöm neki, hogy megóvott ettől a baromtól, de akkor nagyon elkeseredtem. A srác elkisért a buszmegállóig, és többé nem hallottam felőle.
Ez az első élmény rosszul érintett nagyon, pár hónap múlva megismerkedtem egy sráccal az egyetemen, akivel 4 évig jártunk. Rendes volt, szeretett, próbálkoztunk, többször, nem volt sikeres. Ő könnyen feladta, nekem meg kapóra jött, hogy nem kell stresszelnem rajta. Utólag ha visszagondolok, nem is volt közöttünk semmi kémia, szakítanunk kellett volna hamar.
2016-ban szakítottunk, volt 1-2 randim, de semmi különleges. Igazából ez volt az a pont, amikor már halálosan szégyelltem, hogy szűz vagyok, és nem is mertem senkinek elmondani se, menekültem minden intimitástól. Nagyon bíztam abban, ha igazán beleszeretek valakibe, a testem el fogja engedni magát és megnyílik a kapu. Sajnos 2016-2019 között minden kapcsolatomban bizalmi problémáim voltak, nem tudtam megnyílni. A saját ujjammal se tudtam egy picit se közelíteni, egy tampont se tudtam magamba felrakni.
2019-ben haza költöztem Budapestre, 2020 májusában ismerkedtem meg a párommal. Őt nagyon szeretem, és nagyon kívánom is, de sajnos akárhogyan próbáltuk nem tudtunk összehozni semmit. Elkezdtem szexuális terapeutához járni, sok mindenre rávezetett a gyerekkoromból, de nem változott a helyzetem. Sajnos minél többet próbálkoztunk, annál többet kezdtem el görcsölni azon hogy sikerüljön, ami arra vezetett, hogy semmilyen módon nem tudok ráhangolódni, száraz vagyok, alig várom hogy véget érjenek a próbálkozások. Érzem, hogy feszült vagyok, zavar közöttünk ez az árok, én már nagyon szeretném, hogy legyen közöttünk híd is, hiszen olyan szép dolog a szerelem!
Szerencsére megértő a párom, Ő talált rá a neten a doktor úrra is. Az első nőgyógyászati vizsgálatomon Január 19-én voltam a doktor úrnál, és férfiasan bevallom: Nagyon féltem. Az első pár perc nagyon rossz volt, mert nem tagadom, nagyon fájt. De utána vettem egy mély levegőt, és amikor visszagondoltam, rájöttem, hogy a legnagyobb félelmemmel szembesülök: az akaratom elleni behatolással. És meg kell mondanom: Nem volt annyira rossz, mint gondoltam, hogy lesz. Sok mindent megváltoztatott bennem a vizsgálat, és nagyon jól esett azt érezni, hogy ha valamit nagyon szeretnénk, be tudunk oda tuszkolni.
Mára úgy érzem készen állok a terápiára, első körben magamért, és természetesen a boldogságomért, a kapcsolatomért. Hiszek benne hogy sikerülni fog, meg fogok tenni érte minden tőlem telhetőt.

 

H. Ágnes és párja

Peti:

10 éves kapcsolatunk során soha nem sikerült a hüvelyi behatolás, azonban biztos voltam benne, hogy előbb-utóbb ezt az akadályt is legyűrjük majd, csak a megfelelő embert kell megtalálnunk hozzá.

2015 elején találtam rá Takáts úr honlapjára, májusában kezdtünk el kezelésekre járni, és a barátnőm már az első alkalmak után is érezhetően változni kezdett, elsősorban lelkiekben. Felszabadultabb, lazább lett, mert az eredmények biztatóak voltak, és elkezdtük látni a fényt az alagút végén.

12 alkalom után jött a próba, ami az előzményekhez képest nagyon jól sikerült. Lassan vége a 18 alkalmas kúrának, és most már simábban mennek a “dolgok”, de persze sok gyakorlás áll még előttünk.

Nagy kő esett le a szívünkről, ajánlom, hogy aki ilyen problémával kűzd, ne habozzon, vágjon bele, és ha megvan a megfelelő elszántság is, sikerülni fog!

Ági:

32 éves vagyok, 10 éve sikertelenül próbálkoztunk hüvelyi behatolással. Annyira rettegtem, hogy orvoshoz sem mertem elmenni a panaszaimmal. Végül a barátom akadt rá Takáts úrra, és hosszas mérlegelés után eldöntöttem, hogy belevágok. A hátam mögött akartam tudni ezt a problémát, örökre. Nem volt könnyű első alkalommal belépni a rendelőbe, de onnan már lépésről lépésre haladtunk. Annak ellenére, hogy a kezelések főleg a legelején fájdalmasak, később már csak kellemetlenek voltak, észrevettem magamon, hogy egyre felszabadultabb vagyok, és biztos voltam benne, hogy nemsokára rendbe jövök.

A kezelések nemcsak testi síkon zajlottak, legalább ennyi időt töltöttünk a lelki oldallal, beszélgetések formájában. Néhány alkalom után világossá vált, hogy ennek a problémának a megoldása nem pusztán fizikai kezeléseket igényel, de lelkileg is “helyre kell tennie magát” az embernek, sokat beszélgettünk Takáts úrral. Fontos azonban, hogy gyógyulás csak akkor várható, ha az ember maximálisan akarja a gyógyulást, és megfontolja a Doktor úr észrevételeit.

A 12. kezelés után sikeres próbaegyüttlét következett, ami után nagyon megkönnyebbültem, nemsokára pedig már vége a kezeléseknek.

Azt javaslom hasonló problémával küzdő nőtársaimnak, hogy merjenek lépni, sokkal egyszerűbb belekezdeni egy kezelésbe, mint éveken át rágódni. Minél előbb kezdi el, annál hamarabb lesz megoldás!

E. Ilona

42 éves vagyok és 10 éve szenvedtem vaginizmusban, amely teljesen lehetetlenné tette a szexuális együttléteket a párommal, illetve a nőgyógyászati vizsgálatokat. A problémák kezdetén igyekezdtem utána nézni az állapotomnak, de nem sok leírást találtam róla, ami válaszokat adott volna a kérdésemre és főleg megoldást a problémára. Mivel lelki eredetűnek írták le több helyen, felkerestem egy pszichológust aki meghallgatott ugyan, de érdemben nem tudott segíteni és egy nyugtató receptjével zárta a beszélgetésünket. A gyógyszert nem váltottam ki, de évekig nem találtam megoldást, ami segített volna.

2016. áprilisában rábukkantam az interneten Takáts doktor úr honlapjára, aki sikeresen kezelte a hasonló gondokkal küzdő pácienseit. Részt vettem egy  nagyon intenzív és az elején nagyon fájdalmas kezelésen. A doktor úr végig bíztatott és minden eszközzel próbált segíteni, ami nagyon sokat jelentett.

A fájdalom kezeléseket 1 hete hagytuk abba és hosszú évek óta végre sikerült a párommal szexuális kapcsolatot létesítenünk, amelynek csak az első pár perce volt kicsit feszítő és kellemetlen, de nem elviselhetetlen. Végre teljes életet élhetek fájdalom és szorongás nélkül, amiért végtelenül hálásak vagyunk a párommal a doktor úrnak.

Nagyon rossz volt látni a feleségemet, amint a sikertelen és fájdalmas próbálkozásaink után egyre inkább magát okolta a történtekért, ami csak még jobban rontott az állapotán. A Doktor úr visszaadta a kezelésekkel az önbizalmát, a magabiztosságát és a fájdalom nélküli együttléteket. Köszönöm, Gábor

L. Mónika

Doktor Urat vaginizmus problémámmal kerestem fel. rettenetesen izgultam, de már az első alakalom után biztos voltam benne: jó helyre kerültem. S bár az első néhány alkalom nagyon fájdalmas volt, mégis jó érzés volt bennem, hiszem oly kedvesen, emberien bánt velem. Igyekezett mindent elmagyarázni, megmutatni, s így valóban tudtam, mi történik velem. Folyamatosan biztatott, nyugtatott, beszélgetett, a lelkemet is ápolta. Tökéletesen meggyógyultam. Azóta már két év is eltelt. Bárkinek bátran ajánlom, ilyen orvossal még nem találkoztam.
Mónika

K. Beáta

A legutolsó kezelés után tisztán látszódott a változás nálam. A kezelések után ismét boldog párkapcsolatban élek a férjemmel, a szexuális együttlét nem okoz feszültséget bennem és a fájdalmaim a kezelés után teljes mértékben megszűntek. Nagyon örülök, hogy rászántam magam, mert több éve húzódó problémám valóban megszűnt. Ezúttal is szeretném hálámat kifejezni Doktor Úrnak, hiszem a kezelések leteltével ismét “nőnek” érzem magam :-)

H. Viktória

KEZELÉSEK ELŐTT: Kb 2 éve kezdődtek panaszaim: csípő, égő érzés együttlét, valamint vizeletürítés esetén. 5 nőgyógyásznál jártam panaszaimmal. Több kivizsgálás, tenyésztés, hüvelykrémek után sem történt változás. Közben méhszájsebem alakult ki, melyet fagyasztattam, majd hüvelygombám, melyet kezeltek. De a fájdalom továbbra sem múlt el. A legutóbbi orvos azt állapította meg, hogy valószínűleg vulvodyniám van. Azt ajánlotta, hogy külföldről szerezzek be egy krémet, valamint használhatok Lidocain kenőcsöt és csináltassak allergia vizsgálatot.Ha az előbbiek nem hoznak eredményt, műtéti bevatkozást érdemes csinálni. Nos az előzőek semmi eredményt nem hoztak. A műtétet szeretném elkerülni, így további orvosokat kutatva rátaláltam Dr. Takáts bélára.
KEZELÉSEK UTÁN: kb. 2 és fél hónap , fájdalmas, ámde egyre tűrhetőbb kezelései után, végre együtt tudok lenni a párommal, fájdalom nélkül. Leírhatatlan nagy öröm töltött el az első próba együttlét után és ezt nagyon szépen köszönöm a Doktor Úrnak! A  kezeléssorozat teljesen meggyógyított.
Viktória

G. Orsolya

2009-ben (augusztusban) kezdődött ez a párkapcsolatom, ami 2 és fél évig tartott. Eleinte jól kezdődött minden, de egy 2-3 hónap után állandó szexuális fájdalmaim voltak, mindig fájt. Ezzel párhuzamosan kezdődtek a csípő, viszkető érzések. Rendszertelenül jött a gomba, ha egyáltalán gomba. Elő is tudtam idézni, mert annyira féltem tőle, hogy előjön. Elkezdődött a versenyfutás a saját testemmel: csak nehogy gombás legyek, mert akkor nem tudok megfelelően teljesíteni a párkapcsolatomban szexuális téren, ami igazából nem is működött, de én mégis harcoltam érte. Kialakult egy irreális féltékenység: ha nem tőlem, hát akkor biztos másnál kell kielégülést keresnie a barátomnak. Ekkor indult el a kezelésbe vételem.

 • Biorezonancia
 • Pszichológus
 • Pszichiáter
 • Nőgyógyász – Octanisept spray, flucohexal gyógyszer, gypophillus (protexin) kapszula
 • Gyógyteában ülőfürdő
 • Kineziológus
 • Homeopátiás orvos

Ezek alatt beállt egy rendszer: mindig peteéréskor és menstruációkor volt a baj.
Sába intim mosakodógél – ettől nincs szagom. Ez jó!

Új kapcsolat! Mikor új párom lett: 2012. október, elmúltak a tüneteim kb. 3 hónapra. Minden megszűnt! Majd rá pár (kb. 5) hónapra minden visszajött. Újra rendszerbeállt probléma.
A tüneteim:

 • Csípő, maró folyás
 • Fehér darabos
 • Néha sárga/zöld darabosBelül, kívül fájdalmak, mintha az egész nemiszerv gyulladt lenne
 • Szex ilyenkor fizikailag képtelenség
 • Mintha sósav folyna belőlem

Mikor elmúlnak a tünetek, gyógyulásnak indulnak a felmart bőrfelületek, ha az egy kicsit erősebben megmozgatom, pl. behatolással, pisiléssel, akkor a bőr újra felsérül, szinte reped, hajszálrepedések lesznek rajta.
Sokszor előfordul, hogy jól vagyok már egy ilyen gombás időszak (5-8 nap) után, és szex közben derül ki, hogy mégsem – ilyenkor már nincs a maróm csípő érzés, csak ez a gyulladt fájás, és hogy szétszakad a bőröm, a gátam, a hüvelybemenet között lévő kis hártyaszerű bőr fáj iszonyatosan.
Ami szokott fájni: az a méhszájam, a hüvelyembe belőgó kis tölcsér csúcsa.
Ha nagyon gyulladt állaptoban vagyok, az egész külső nemiszerveim fájnak.
Pszichikai eredmények:

 • Jól megismerem önmagam
 • Rendben megítélem saját magam
 • Szexuálisan minden rendben van testileg és lelkileg is, főleg ha nincs semmi rossz tünet
 • Állandó félelem az elhagyástól, hogy én úgysem vagyok jó egy férfinek sem, mert hát ki bírja ki huzamosabb ideig, ami velem van…
 • Emiatt kisebbségi érzés: De ezek már sokat változtak amióta ennyire boldog párkapcsolatban élek, és ennyire szeretjük egymást és támogat a párom. Együtt vagyunk képesek a gyógyulásra!!!

Most már, a kezelések segítségével én is fájdalommentesen tudom élvezni az intim együttléteket. Örök hála Dr Takáts Bélának.

B. Eszter

Állandó párkapcsolatban élek, most már 5. éve és szexuális téren minden rendben volt, egészen a 3. évig, amikor is az egyik együttlét során szúró, fájdalmas volt a behatolás. Először nem fordítottam nagy jelentőséget a dolognak, gondoltam, átmeneti dolog. Az ezt követő együttlétek során a fájdalom továbbra is fennállt, valamint vizelés során jelentkezett a szúró érzés, így felkerestem a nőgyógyászom, aki akkor azt állapítottam meg, hogy felfáztam és felírt antibiotikumot, valamint ülőfürdőt javasolt.
A fájdalom ekkorra elmúlt, de nagyjából 6 hónap után ismét jelentkeztek a tünetek, de ekkor már a fájdalom olyan erős volt, hogy mellőznünk kellett a szexuális együttléteket. A nőgyógyászom ismét felírta a már korábban hatásosnak bizonyult antibiotikumot, de ezúttal nem használt. Visszamentem tehát még egyszer, ekkorra kaptam egy másik antibiotikumot, de sajnos ez sem használt.
Fentiek után felkerestem egy másik nőgyógyászt, akinek szintén elmondtam a tüneteimet. Ő szintén felírt egy 3. antibiotikumot, hüvely krém formában, illetve hüvely zuhanyt.
Eddig már kb. 3 hónap telt el sex nélkül. Minden egyes antibiotikum kúra után megpróbáltuk az együttlétet, de egyre fájdalmasabb volt a behatolás, mely meglehetősen elkeserített mindkettőnket.
Mivel az első két orvos módszerei nem segítettek, a neten böngészve találtunk rá Dr. Takáts Bélára, aki leírta, hogy különböző fertőzésekkel és azok okozta panaszok kezelésére, és gyógyítására specializálódott. Amint lehetett felkerestem a rendelőt, és alapos kivizsgálás után (többek között laborvizsgálat is volt, nem csak nekem, hanem a barátomnak is) kiderült, hogy pontosan milyen kórokozók elleni antibiotikumot kellene szednem, hogy javuljon az állapoton, valamint az is, hogy vaginizmusom (gát és hüvely izmainak görcsös állapota), illetve részleges vulvoyniám (szeméremtest égő, csípő fájdalma) is van.
A diagnózis felállítása után, most már célzottan kaptam a kezelést. A fertőzések az antibiotikumoknak köszönhetően elmúltak, és a gát illetve hüvely fájdalom pedig a 18 alkalmas kezelés után elmúltak.
Most már ismét örömtli a szexuális együttlét, mely lelkileg is óriási megkönnyebbülést jelent.

27 éves vagyok, elsődleges vaginizmussal. Az elmúlt 10 évben sikertelenül próbálkoztam pszichológussal (2évig), kineziológussal, természetgyógyásszal és más nőgyógyászokkal, de senki nem tudott segíteni. 2012 szeptemberében mentem először Takáts doktorhoz, aki erre a problémára specializálódott, így hozzáértésével és rutinjával 2,5 hónap alatt megoldotta a problémámat.2012 novemberében már teljes szexuális életet tudtam élni.

Évek óta fenn álló vaginizmusomat – vulvodyniámat gyógyította meg rövid idő alatt kezelésekkel a doktor úr, amin a hónapok óta tartó pszichológiai kezelés sem segített. Mindig hálás leszek érte.

3-4 hónapon át szenvedtem parciális vaginizmustól. Ekkor még nem tudtam, hogy így hívják ezt a betegséget. Hüvelyfelmaródással indultak a tüneteim, kimutatható Haemophilus és e.coli valamint gomba fertőzéssel. Ezekből a bőrgyógyász ki is kezelt, azonban megmaradtak a fájó tünetek. Hiába mentem orvostól orvosig ,mindenhol azt mondták, hogy nincs kimutatható kórokozó és nem is értették, hogy miről beszélek.Volt olyan nőgyógyász, akitől megkérdeztem miért fáj a hüvelyi ultrahangos vizsgálat, mire ő csak a vállát vonta és nem tudott felelni. Elkeseredett voltam.Elkezdtem kutatni az interneten,és valahogy rábukkantam a vaginizmus és vulvodynia szóra és a doktor úr honlapja adott a legtökéletesebb képet arról, mi is ez a betegség, és ,hogy van rá gyógymód.Hamar kaptam időpontot és a vizsgálat után el is mondta, hogy mi áll fenn.Emlékszem még aznap hazaérve megnyugodtam, hogy van remény és most már tudják miről beszélek, mi a bajom.Annyi szenvedés után ez már nagyon kellett.Hozzá kell tennem, hogy nekem nemcsak a szex alatt fájt, hanem egész nap égő érzésem volt és kifejezett fájdalom érzet, kellemetlenség érzése is.Az első három kezelés fájt is, de nem voltam elkeseredve,kicsit talán megijedve,de az is elmúlt, mert a doktor úr folyamatosan nyugtatott, hogy jól leszek, ahogy múlik az idő.Észrevétlenül múlt el  a fájdalom, és már egyre jobban tágultam. A kezelések végeztével a szexet kipróbálva férjemmel már csak minimális fájdalom maradt, ami el is múlt behatolás után egy-két perccel.

Most már tudom, hogy ha bármikor ilyen előfordulna az életem során, hová kell mennem és van gyógymód!

Köszönöm Doktor Úr Szívből!

 

A tüneteim 2004 –ben kezdődtek. Akkor 1,5 éve éltem egy kapcsolatban, amikor az együttlétek elkezdtek fájdalommal járni.

 • fájdalmas behatolás (égető fájdalmas érzés)
 • a hüvely bemeneténél egy ponton minden alkalommal sérülés keletkezett, ami több nap alatt múlt el
 • menstruáció idején a tampon felhelyezése is fájdalmas volt

Először arra gondoltam ez valamilyen gombás fertőzés következménye, vagy más típusú betegség. Sajnos az akkori orvosom, illetve más nőgyógyász sem tudott segíteni, amikor elmondtam a tüneteimet. Mivel a helyzet nem javult ezért anno egy candida diétát is végéig csináltam, ez a testemnek nagyon jót tett viszont a tüneteim nem múltak el.

Időközben a kapcsolatnak vége szakadt, de az elmúlt 10 évben bármikor létesítettem szexuláis kapcsolatot a fájdalom ugyanígy előjött. Volt, hogy kevésbé (pl aktus közben nem éreztem, de utána igen, és minden alkalommal legalább 1-2 nap kell a regenerálódáshoz), volt, hogy erősebben, attól függött mennyire tudok ellazulni, mert az javít a helyzeten, de sosem fájdalommentes az együttlét. Hüvelyen belül sosem érzek fájdalmat, csak a bemenetnél az egyetlen egy pont az, ami érzékeny és sérülékeny.

A fenti tünetekkel kerestem meg Takáts Béla doktor urat, akire az interneten találtam rá. A honlapján olvastam a korábbi betegek tapasztalatait és mivel ők is az enyémhez hasonló tüneteket vázoltak fel ezért megkerestem a doktor urat. Kicsit félve mentem el az első konzultációra, tekintve hogy korábban senki nem tudott segíteni a panaszaimon, igazából még diagnosztizálni sem tudták a betegségem. A doktor úr nagyon kedvesen fogadott, minden tünetemet, illetve, a betegség lefolyását részletesen átbeszélte velem, és megerősített abban, hogy vaginizmusom, illetve vulvidóniám van. Az én esetem az ő praxisában is bonyolultnak számított mivel a fájdalmam egy pontra koncentrálódott, és már nagyon rég fenn állt a probléma. Pár nappal később belevágtunk a kezelésekbe, ami nem csak abból állt, hogy a testemet, de a lelkemet is gyógyítottuk, mivel 10 év után, „hihetetlennek” tűnt, hogy pár hét alatt meggyógyulok majd. 12 kezelést kaptam, amiket intenzíven alkalmaztunk naponta több alkalommal is, és gyorsan mutatkoztak a pozitív eredmények (egyre kevésbé volt fájdalmas, illetve egyre lazábbak lettek az izmaim). Mindeközben csináltunk egy góckutatást is, hogy beazonosítsuk az esetleg jelen lévő baktériumokat, amik esetleges okozói lehetnek még a fájdalomnak. Sajnos találtunk is belőlük, és ezek gyógyszeres kezelését is megkezdtük.

A kezelések során, napról –napra kezdem megkönnyebbülni, mert éreztem a testemen a változást. A 12 fájdalom kezelés után még 6 „intim harmonizáló”kezelés következett, hogy véglegesítsük az elért eredményt, helyreálljon a testem PH-ja, és az „intim” részek működése.

Mivel a kezelések idején nem éltem párkapcsolatban ezért közvetlenül utána még nem volt alkalmam együttlét közben új tapasztalatokat szerezni, de azóta, már volt új partnerem és fájdalom mentes volt vele az együttlét, ami számomra nagyon megnyugtató, így lelkesen várom az újabb tapasztalatokat.

Mindenkinek, aki hasonló tüneteket tapasztal, csak ajánlani tudom a doktor urat, illetve a módszerét, mert 10 év fájdalmas együttlétei után rajtam is segített, amikor már azt hittem ez sosem fog megváltozni. Ami nagyon fontos, hogy nyitottnak kell lenni, és tényleg minden tünetről és tapasztalatról, aggodalomról beszámolni, és kérdezni, mert biztosan minden kérdésre választ lehet kapni, és minden apró részlet fontos lehet, és a doktor úr mindenkire annyi időt szám, ami tényleg szükséges, és én ezért külön hálás vagyok neki.:). Én mindig bármit kérdezhettem, rossz, vagy kellemetlen érzések nélkül és bármikor hívhattam ,amikor szükséges volt.

2013. szeptemberében rutin nőgyógyászati kenetvételem P3-as cytológia, de más kórokozót nem találtak. Ennek kezelésére Dalacin hüvelykrémet, és Isoprinosin tablettát kaptam. Kontroll kenetvétel után a cytológia P2-es, vegyes baktériummal, Döderlein baktérium kevés!

2013. december elején hólyagtáji fájdalmaim kezdődtek, fájdalom a vizeléskor, csípő érzés. A többszöri vizelettenyésztés negatív volt. D-Manózzal, tőzegáfonyával próbáltam segíteni a panaszokon. Eredménytelenül. December 25-én reggel enyhe vér volt a vizeletemben, amire NOLICIN antibiotikumot kaptam. A tüneteim nem múltak el ekkor urológus segítségét kértem. A vizelettenyésztés továbbra is negatív volt, végeztek cystoscopiát, de a hólyagon gyulladást nem találtak. Kaptam még Cyprofloxacint és Lovofloxacint antibiotikumokat. Uro-Vaxum-ot kaptam immunerősítésért, illetve nőgyógyászatra küldtek. Ekkor már hüvely szárazságra jellemző tüneteim i voltak, feszülés nyomás a hüvelyben és a hólyag környékén is. Folyásom nem volt, és most sincs.

Január 25-én vett kenetből a nőgyógyászat Trichomonas fertőzést diagnosztizált, melyre Tinidazolt kaptam, és 10 napig KLION kúppal kezeltek. A hólyagnyomás jócskán enyhült, de a hüvelyi panaszaim megmaradtak. Ekkora Budapesten hüvelykenet diagnosztikát készítettem, melyben gombát, septococcus B-t találtak, illetve a hüvelyi PH helyreállítását kezdték meg. Erre szájon át és hüvelyen keresztül tejsavat kaptam, a gombára, pedig bórsav kúpot, mely első ízben 5 napig, majd ezután 5 naponta kellett felhelyezni összesen 20 alkalommal. A gombára jellemző viszkető érzésem elmúlt, de a hüvely szárazságra utaló feszülő, égés, nyomás, megmaradtak, melyek főleg ülésre, járásra fokozódtak. Cikatridina kúpot használok a hüvely száraz érzésnek mérsékelésére. A méhnyakból vett kenetminta eredménye P2-es. A bórsavkúp irritál, illetve most már szinte minden irritálja a hüvelyi nyálkahártyám.

Múlt héten újból hüvelykenetet vetettem, melyben aerob vaginistist állapítottak meg, melynek a pontos kitenyésztését most a SOTE I. klinikán kezdik meg. Fájdalmaim nem szűnnek, feszítő. Nyomó égő érzés a hüvelyben, a vulván, a végbél körül is, enyhe hólyagtáji szúró érzés, néha csípő vizelés.

Alhasi menstruációs fájdalmak jelentkezése. FONTOS!! A menstruációs vérzésem 2 év csak 1-2 napig tart, kevesebb a vér mennyisége, és a fehér folyásom is jócskán lecsökkent az elmúlt 2 évben. Éjszakai verejtékezés jelentkezett fél éve. 42 éves vagyok! Korai menopauzára is gyanakszom, a hüvelyi PH is ezért borulhatott fel??? Ezt a kérdést is nagyon fontosnak tartom a tünetek miatt.

Kezelés után

Kedves szenvedő nőtársaim, akik az Interneten, fórumokon keresztül keresitek a megoldást a fájdalmaitokra, fontos tudnotok, hogy van megoldás!

Sok ilyen hozzászólással találkoztam, ahol fájdalmas hüvelyről, égő viszkető érzésekről, fájdalmas szexuális életről esik szó.

Az én esetem tanusítja, hogy van megoldás. Mikor rátaláltunk a Doktor Úr honlapjára már hónapok óta borzasztó hüvelyi fájdalmakkal küszködtem, alig tudtam ülni, és a gyaloglás is nagyon fájdalmas volt az említett terület fájdalma miatt. A szexuális együttlét teljesen lehetetlenné vált. Szinte nem tudtam élni az életemet! A fájdalmaim miatt elvesztettem a munkahelyemet is, és a teljes kilátástalanság szélére kerültem.

A Doktor Úr csoda módszerével már a 12. alkalomra teljesen meggyógyult a hüvelyi vaginizmusom, és mivel én nem vagyok egyszerű eset, és régóta szenvedtem vulvodiniával is, ezért erre még pár fenntartó kezelést ajánlottak, amit készséggel elfogadtam a gyógyulásom érdekében.

Már tudok ülni és járni, az életminőségem is rengeteget javult. Doktor Úr kivételével senki sem foglalkozik a nők ilyen jellegű fájdalmaival, pedig akadunk egy jó páran, akik ettől szenvedünk.

Hálát adok az Internetet, hogy rátaláltam a Doktor Úrra, és hálát adok a Doktor Úrnak aki az évek során szerzett tapasztalatai alapján, foglalkozik ezzel a betegséggel, megjegyzem EGYEDÜLÁLLÓAN Magyarországon, de akár Európában is.

Én biztos vagyok benne, hogy nőgyógyászhoz csakis hozzá fogok járni a jövőben is, a Doktor Úr nem csak fizikálisan, hanem lelki síkon is gyógyít minket, sokat foglalkozik a betegeivel, és a női lelket is próbálja erősíteni, ami nagyon fontos. Hiszen tudjuk, hogy néha pár jó szó is sokat segíthet!!

L. Veronika

Kb. 2 éve kezdődtek panaszaim: csípő, égő érzés együttlét, valamint vizeletürítés esetén. 5 nőgyógyásznál is panaszommal. Több kivizsgálás, tenyésztés, hüvelykrémek után sem történt változás. Közben méhszájsebem alakult ki, melyet fagyaszottam, majd hüvelygombám, melyet kezeltek. De a fájdalom továbbra sem múlt el. A legutóbbi orvos azt állapította meg, valószínűleg vulvodyniám van. Azt ajánlotta, külföldről szerezzek be egy krémet, valamint lidokain kenőcsöt is használhatok, és csináltassak allergiavizsgálatot. Ha az előbbiek nem hoznak eredményt, műtéti beavatkozást érdemes csinálni. Nos az előzőek semmi eredményt nem hoztak. A műtétet szeretném elkerülni. Így további orvosokat kutatva, rátaláltam Dr. Takáts Bélára. Már 4. alkalommal találkozom vele, és végezzük el a fájdalomkezelést, illetve az újra kialakult méhszájsebem ecsetelését.

Két és fél hónap, sok fájdalmas ám de egyre tűrhetőbb kezelés után, végre együtt tudok lenni a párommal fájdalom nélkül. Leírhatatlan nagy öröm töltött el az első próbaegyüttlét után, és ezt nagyon szépen köszönöm a Doktor Úrnak!

P.M.

Takács Béla doktor úr felkeresésének rövid előzménye
Pár éve a férjemmel a házas életünk nehézségekbe ütközött. Nemi együttlétünk, kezdetben még csak alkalmanként, a hüvelyemben csípő, égő érzéssel járt. Arra gondoltunk, hogy mivel a vérzésem elelmaradozik a klimaxhoz közeledve, annak egyik jeleként jelentkező hüvelyszárazság okozza a problémát. Próbálkoztunk többféle síkosító krémmel, de nem igazán segítettek. Egy idő után már úgy éreztem, hogy a csípő, égő érzéstől való félelmem a behatolást is nehézkessé tette. Majd odáig fajult a dolog, hogy a behatolás fájt. Mindezek egyenes következménye, hogy nem vágytam a nemi együttlétre. A férjem is szenvedett, mert látta, hogy az egész számomra semmi élvezetet nem nyújt, csak szenvedést. Ritkultak a próbálkozások, úgy éreztem, hogy a házasságunk is veszélyben van.
Két éve hormonvizsgálatot végeztettem, hogy az időközben teljesen elmaradt vérzés, ill. a hüvelyszárazság mögött valóban hormonváltozás áll-e. A nőgyógyász azt mondta igen.
Hormonkészítmények szedésétől elzárkóztam, de próbálkoztam homeopátiával a hormonháztartás rendbetételére. Időnként még sikerült egy-egy menstruációs vérzést produkálni, de végül abbahagytam a homeós szerek szedését.
A férjem türelmes ember, sokat beszélgettünk, mit kellene tenni, kihez kellene fordulni. Sokszor arra jutottunk, hogy pszichés okok húzódnak a háttérben. Végül a férjem kezébe vette a dolgot, interneten utána olvasott, kereste kihez lehetne fordulni. Egy fél éve talált rá Takács Béla doktor úrra, aki fájdalmas szex problémára ígér gyógyulási lehetőséget. Húztam az időt, hogy felkeressem a doktor urat, mert én a hüvelyszárazságot okoltam és a férjem kérdésére, hogy mikor kérek időpontot mindig azt feleltem, hogy hüvelyszárazsággal nem foglalkozik.
Végül végső elkeseredésemben és főként férjem megnyugtatására kértem egy időpontot……

H.K.

A probléma valamikor 2006-2007 környékén kezdődött, így elég nehéz összefüggően megfogalmazni, hogy mik is történtek azóta. Ez időben kezdtem (volna) szexuális életet élni. Már olykor összefolynak az emlékek, hogy mi volt korábban – a fertőzések vagy a fájdalom a hüvelybemenetnél, szeméremtestnél, de abban biztos vagyok, hogy összefüggés van a kettő között. Ekkor több nőgyógyásznál is jártam, mindig megnyugtattak, hogy bagatell fertőzésről van szó, a belső nemi
szerveken semmi probléma nem látszódik, a rákszűrésem negatív, csak néhány napig kell hüvelykúpot/tablettát használnom, illetve gyógyszert szednem, és utána el is felejtem, hogy bármi probléma lett volna. Sajnos nem így lett, a gombás-bakteriális jellegű fertőzések a mindennapjaim részévé váltak. Csak hogy néhány gyógyszert említsek, amivel találkoztam: Batrafen, Pimafucin, Pimafucort, Gynazol, Dermyc, Mycosyst, Gynaflor, Gynoxin, Fluconazole, magisztrális bórsavas
hüvelykúpok, Naturland bóraxos krém stb. Egy időben valamelyik orvosnak a Gynevac injekciók is eszébe jutottak, mert egy betegének ezek szüntették meg a visszatérő fertőzéseit, de nálam ez sem vált be. Közben többféle fogamzásgátlót is kipróbáltam: Diane 35, Samba, Lyndinette, Yadine (ez utóbbi végül évekig jól működött, majd a rendszeressé váló, ciklusfüggő fejfájásaim miatt abbahagytam). Egy idő után pont „divatba” jöttek a probiotikumok, az egyik nőgyógyász fel is hívta a figyelmem erre, onnantól kezdve szájon át szedhető és helyi probiotikumokat is el kezdtem használni, több-kevesebb sikerrel. A legjobb a Multigyn actigel volt, viszont azt pár éve kivonták a forgalomból. A leleteket visszanézve, volt olyan, hogy tenyészett ki baktérium és gomba is a hüvelykenetből, de olyan is volt, hogy a tünetek mellett is minden negatív lett. A hüvelyi pH vizsgálat szinte mindig azt mutatta ki, hogy nem megfelelő, el van tolódva. 2012-ben pszichés okokra gyanakodott egy nőgyógyász, ekkor hormonvizsgálat is volt (2011-ben derült ki, hogy hashimoto thyreoiditisem van, azóta Letroxot szedek), a magas prolaktin szintet a stressznek tudta be, MR vizsgálatra elmentem, az negatív lett. 2013-ban szerepel egy leletemen, hogy vulvodynia és dyspareunia maradt vissza tartósan a fertőzések miatt, de nem tudtak ezzel mit kezdeni.
Időről időre javult az állapotom: 2009-2010-ben el-elmaradtak a fertőzések, de ekkora már tönkrement az első párkapcsolatom, viszont annak reményében, hogy túlvagyok ezeken a problémákon, új kapcsolatba mertem vágni, és pár hónapig, míg óvszert használtunk, se fájdalom, se fertőzések nem voltak egyáltalán. Amikor elkezdtem fogamzásgátlót szedni, és elhagytuk az óvszert, rögtön az első együttlét után másnapra éreztem a gombás fertőzés tüneteit. Egy darabig
meggyógyultam a gyógyszerektől, majd aktus után újrafertőződtem, a párom nem volt hajlandó orvoshoz fordulni, így szépen kialakult a fájdalom is, és az aktus is lehetetlenné vált, de a fertőzések már szex nélkül is visszatértek. 2014-ben egy új orvossal próbálkoztam, aki kolpitiszt és ectocervitist állapított meg, ekkor elnyújtott Fluconazole szedés, Gynoxin 600 mg, Pimafucort és utána probiotikumok, Multigyn, illetve egy új, türelmes pár sokat javítottak az állapotomon: 3 évre a
fertőzések elmúltak, és sok türelemmel és odafigyeléssel (szex után probiotikum és hasonlók) végre sikerült a fájdalmat is minimalizálni. Mindamellett, hogy azokat a mindennapos dolgokat, amiket javasolnak elhagyni azoknál a nőknél, akik „hajlamosak” fertőzésekre (uszoda, biciklizés, tangabugyi, gyakori kézmosás, cukros ételek-italok mellőzése, stb…), próbáltam megfigyelni, hogy valamitől súlyosbodnak-e a tünetek. Ételallergia vizsgálatokon is voltam, nem derült ki semmi, ellenben önmegfigyeléssel rájöttem, hogy egy színezékre, a kárminsavra (E120) allergiás vagyok, és a tünetek a gombás fertőzéshez hasonlíthatók a tipikus folyás nélkül (illetve ekkor gomba se tenyészett ki). Arra is gondoltam, hogy a nyálkahártya lehet érzékeny, így semmilyen SLS, szappan tartalmú mosakodót sem használok.
Sajnos azonban valami miatt 2017 környékén újra fertőzés következett, amit próbáltam kordában tartani, de azonnal visszatért az erősebb szeméremtesti fájdalom is. Jártam egy specialistánál 2018-ban, aki fertőzésekre szakosodott, ekkor csináltunk chlamydia tesztet (negatív), és a következőket találta a kenetben: „normál lactobacillus flóra, kevés aerob baktérium, Saccharomyces cerevisiae spórák, sok PMN leukocyta, cytolysis látható”. Vele is egy elnyújtott kezelést kezdtünk el, Fluconazole (8 kapszula összesen), az általa fejlesztett hüvelykúpok használata ciklusfüggően és Naturland bóraxos krém, probiotikum, Ellen tampon. 2 hónappal ezután a kenet: „LBG IIa (aerob bakt.), PMN leukocyta NEM látható, cytolysis látható”, ezután Aktil duót kellett szednem, párom is elment vizsgálatra, nála nem találtak problémát. Ellenőrzéskor 3 hónap múlva: „normál lactobacillus flóra, Saccharomyces cerevisiae spórák kis számban, PMN leukocyta NEM látható, cytolysis látható”, így a ciklusfüggő hüvelykúp használatot folytattam. A tünetek javultak, de nem tűntek el, ciklusfüggően megjelennek, illetve a fájdalom semmit sem változott, intenzív maradt.
Amire biztosan emlékszem, hogy összekapcsolódott a fejemben, hogy szex után fertőzésem lesz, az fájni fog, tehát a szexnek csak negatív következménye lehet, annak ellenére, hogy nem váltogattam a párkapcsolataim, eddig három hosszú távú kapcsolatom volt, és mindegyik ezen a problémakörön úszott el. Amit még megfigyeltem, hogy a ciklussal is összefüggnek a tünetek: a pirosodás, a fájdalom menzesz előtt-alatt-után sokkal erősebb, és akkor is kiújul, ha valamilyen módon ciklus közben rendeződni látszik a probléma. A fertőzések és a fájdalom lelkileg is borzalmasan megvisel, míg az elején reményekkel voltam teli, most már egyre kevésbé bízok abban, hogy fogok tudni teljes, normális életet élni, amilyet szeretnék. Nem tudom, hogy a fertőzéseket mi okozza, és hogyan tudnám kiküszöbölni, illetve a fájdalmat hogyan lehetne megszüntetni.

M.A.

Évekkel ezelőtt jelentkeztek nálam először a problémák a szexuális együttlétek során. Kezdetben „csak” csípő, égő érzés az együttlétek után, később már egyre nehézkesebb és fájdalmasabb volt a behatolás/együttlét. Mivel nem tudtam élvezni a párommal ily módon eltöltött időt, így egyre kevesebbszer kívántam ezt a „kellemetlen” élményt, hisz számomra fájdalommal járt. Több nőgyógyászt is felkerestem, akik megállapították, hogy szervi probléma nem okozhatja. Természetesen ez rossz hatással volt az önbizalmamra, a nőiességemre. Magamat okoltam, amiért nem tudom a páromat boldoggá tenni. Sajnos ezt a próbát a kapcsolatunk sem állta ki, pedig kitartóan próbálkoztunk évekig. A következő kapcsolatomba hosszú szünet után léptem be, bízva abban, hogy a problémám megoldódott. Sajnos nem így volt. Hosszas keresgélés után találtam rá a doktor úrra, akinek a honlapját böngészve felismertem, hogy vaginizmusom van. Ezt a doktor úr is megerősítette az első találkozás alkalmával. Nagyon megnyugtató volt, hogy már az első alkalommal „tudta, hogy miről beszélek”, nem úgy, mint azok a nőgyógyászok, akik korábban mindenféle iránymutatás nélkül hazaküldtek, mondván, hogy „én okozom ezt magamnak”, nincs testi problémára utaló jel. A doktor úr viszont azonnal megoldási javaslatot adott és részletesen elmondta a kezelés menetét. Valóban nagy fájdalommal járt az első 4-5 alkalom, de aztán fokozatosan enyhültek. A kezelések sikerrel zárultak. Jelenleg nem élek párkapcsolatban, így nem volt még lehetőségem az együttlétek során megnézni a változást, de biztos vagyok benne, hogy a jövőben már nem kell ezzel a problémával együtt élnem. Nagyon hálás vagyok a doktor úrnak és a sorsnak, hogy végre megoldást és kiutat adott az évek óta húzódó problémámra.

P.M.

A panaszaim kezdete 2019. májusára tehető. 2019. január elején került sor a 2. petefészekciszta és endometriózis műtétemre. A műtét sikeres volt, ezt követően Visanne gyógyszeres kezelést, majd Mistral fogamzásgátlót kaptam. Folyamatos kontroll alatt voltam, ezekre menetrendszerűen eljártam. Ez idő alatt többször éreztem alhasi fájdalmat, amit a Visanne készítmény alkalmazásának számlájára írtak (nem volt menzeszem azokban a hónapokban).
2019. májusában éreztem először, hogy hüvelyi diszkomfortérzetem volt., majd ehhez felfázáshoz hasonlatos tünetek is párosultak. Mivel enyhék voltak a panaszaim, ezért gyógyszertári vény nélküli készítményekkel kezeltem. Jobban is lettem ezektől. Majd 2019. júliusában erőteljesebben jelentkeztek újra a panaszaim. Voltam urológusnál, aki másnap antibiotikumot és hüvelykúpot írt fel. Ettől újra egy időre jobban voltam. 2019. szeptember elejéig, amikor az eddigieknél már sokkal erőteljesebb fájdalmaim jelentkeztek. Voltam előszőr nőgyógyásznál, aki megállapította, hogy nincs hüvelyi problémám, és az endometriózisnak sincs nyoma Átirányított az urológiára, ahol volt cisztoszkópiám is. A gyulladásra ismét antibiotikumot és a hüvelykúpot kaptam. A gyakori vizelési panaszaim szinte azonnal megszűntek, de továbbra is éreztem a hüvelyi fájdalmat, és azt is, hogy amikor a hüvelyben a nyilaló, szúró fájdalom jelentkezik, akkor ehhez vizelési inger is társul. Mivel az urológiai leleteim negatívak voltak, így az urológus visszairányított a nőgyógyászhoz. A nőgyógyász akkor már azt diagnosztizálta, hogy „nem negatív” a hüvely, amire ismét hüvelykúpot kaptam. Majd hüvelyflóra visszaállító készítményt kellett alkalmaznom. A kezelési idő alatt azt vettem észre, hogy nem javulok. Az az a hüvelyi feszítő fájdalom nem múlott. Ekkor visszamentem a nőgyógyászhoz, aki helyi ecsetelést végzett (jód+borax) 4 héten át. Amikor ez sem segített rajtam, akkor továbbirányított egy STD speciálistához. Aki megvizsgált, és közölte, hogy nekem semmi bajom nincs, szerinte csak küzd a hüvelyflórám. És majd idővel elmúlik, csak minden menzesz után használjuk hüvelyflóra egyensúlyt visszaállító készítményt. Mivel a panaszaim ezután sem múltak, elmentem egy újabb nőgyógyászhoz, aki a vizsgálatok után újra kúpokat írt fel. De ezek sem használtak. Majd elvégezte a szerinte szükséges STD vizsgálatokat is. Ezek negatívak lettek. A baktérium tenyésztésen 1 kórokozó jött ki, ami szerinte semmilyen panaszt nem okozhatna. Majd a következő nőgyógyász sem talált semmilyen kórokozót, ami magyarázhatná a panaszaimat. Nőgyógyászatilag makk egészségesnek nyilvánítottak. Voltam egy újabb urológusnál is, aki arra is gondolt, hogy esetleg hiperakítv hólyag szindrómám van, de az nem magyarázná a hüvelyi feszítő érzést. Húgycső gyulladást nem talált, és az újabb vizeletvizsgálataim is negatívak lettek.
Ebben a közel 1,5 évben az enyhe, de érzékelhető hüvelyi diszkomforttól a szinte elviselhetetlen fájdalomig mindent megtapasztaltam. Amit észrevettem, hogy amióta nem kell felhelyeznem magamnak mindenféle hüvelyi készítményt, és nem szedek antibiotikumot, azóta a fájdalom beállt egy állandó szintre, ami elviselhető, de hatással van az életminőségemre. Olyan, mintha minden nap úgy járnék a cipőmben, hogy egy kavics is van benne, és nem lehet kiszórni belőle.
A fentieknek hatása van a mindennapjaimra, nehéz így koncentrálni teljes értékűen az élet többi területére. Sokkal fáradékonyabb és ingerlékenyebb vagyok, mint korábban.
A párommal a szexuális életünkre is kihatással volt és van a probléma. Nekem nem jár elviselhetetlen fájdalommal a szex. A behatolás érzékeny, de maga az aktus nem jár fájdalommal, képes vagyok az orgazmusra. Viszont az aktust követően erős érzékenységem van, amihez társul fájdalom is.
A fájdalom erősödik az alábbi esetekben:

 • vizelés után erősödő diszkomfort érzet
 • sportolás, intenzívebb mozgás után (akár egy tempósabb séta) erősödő feszítő, nyilaló fájdalom
 • keményebb széken való hosszabb ülés
 • olyan buszon való utazás, ami nagyon ráz, szinte elviselhetetlen élmény, alig várom, hogy vége legyen
 • a teafaolaj készítmény alkalmazása is a kellemes hűsítő érzés ellenére, később érzékenységet vált ki

De igazából minden egyes napom úgy telik, hogy fájdalmaim vannak, váltakozó intenzitással. Ez lelkileg megterhelő. Mindemellett szintén megterhelő, hogy az orvosok képesek egymásnak akár teljesen ellentmondó információkat mondani. Ez nem építi a bizalmat.
Néhány ilyen ellentmondás:

 • hüvelyöblítést kell alkalmazni, az segíteni szokott
 • nehogy hüvelyöblítést alkalmazzon, az egy elavult módszertan, és már csak a kuruzslók javasolják
 • Az antibiotikum kúra mellé Canesten combit kell alkalmazni
 • Nehogy Canesten kúpot alkalmazzon, az egy nagyon rossz készítmény
 • Önnek nem negatív a hüvelye, biztos van valami probléma
 • Önnek semmi baja sincsen, ha nem a kollégám irányította volna át, akkor nem is érteném, hogy mi a baja

Ahogy teltek a hónapok, egyre nehezebb volt kivárni egy egy vizsgálat átfutási idejét. Minden bizakodás után (hogy majd az adott készítmény segíteni fog) szembesülni azzal, hogy ez sem vált be. És hogy az adott orvosnak elfogyott a muníciója. Nincs több ötlete, hogy akkor mi lehet a probléma, és mit lehetne tenni.
Ebben a közel 1,5 évben több mint 1 millió forintot költöttem a vizsgálatokra, kezelésekre és gyógyszerekre.

F.P.

A panaszaim a szülés után kezdődtek. Gátvédelemmel szültem, ezért komolyabb méretű méhszájseb alakult ki. Sajnos nagyon kellemetlen érzésekkel párosult a panasz. Amellett, hogy feszülő, égő érzést keltett a seb, még lelkileg is megtört, mert még a lehajoláskor is éreztem a fájdalmat.
Felkerestem a szülést követő hat hét után a szülész-nőgyógyászomat, aki azzal nyugtatott, hogy várjak, majd elmúlik a panaszom. A panasz sok héttel később sem múlt, ezért az érdi sztk-ban kerestem meg egy nőgyógyászt, aki szintén azzal magyarázta a tüneteimet, hogy ez a szülés eredménye, megmagyarázta nekem, hogy amit érzek, az semmiség és majd elmúlik.
Pár hét elteltével még egy nőgyógyászt felkerestem, de ő sem segített. Az említett három orvos közül egyik sem vizsgált meg, csak beszélgetett és közben elmagyarázták nekem, hogy minden rendben, de egyre kétségbeesettebb lettem.
Attól féltem, hogy valami nagy bajom van, amin senki sem tud segíteni és senki sem vesz komolyan.
Végső elkeseredésemben arra gondoltam, hogy most már olyan orvost keresek, aki valóban tud segíteni ebben a kiszolgáltatott helyzetben, olyasvalakit, aki megértő.
A neten találtam rá Dr Takáts Béla doktor úrra, aki megértő volt, meghallgatott és megvizsgált.
A kolposzkóppal történt vizsgálat alapján egyértelművé vált a méhszájseb, ami a panaszt feltételezhetően okozta. A kezelések során már kristálytisztán igazolódott is a korábbi feltételezés.
A doktor úr egy 18 alkalmas, fájdalommentes, ecsetelésen alapuló vizsgálatsorozattal hámlasztotta le a kóros hámot, majd szép lassan kialakult az egészséges hám a hüvely felületén.
A panaszaim a fájdalomkezelések hatására megszűntek, újra jól vagyok és boldog, hogy kitartóan kerestem a megoldást, hallgattam magamra és nem hagytam, hogy idegenek semmibe vegyék az érzéseimet.
Takáts Béla doktor úr lelkileg is támogatott, sokszor elmondta, hogy minden kezeléssel egyre jobban és jobban vagyok, a seb egyre kisebb. A lelki támogatás legalább annyit segített, mint maga a kezelés.

F.V.

Az első együttlétem után nem is figyeltem fel arra, hogy fájt az együttlét, mert azt gondoltam ez normális. Teltek múltak a hetek és még mindig fájt, emiatt egyre kevesebbet voltunk együtt.
Elmentem egy nőgyógyászhoz, aki azt mondta gombám van ugyanis a fájdalom mellett, csípő érzést is éreztem. Az orvos felírt kúpot és krémet a kezelés után a csípő érzés elmúlt, de a fájdalom megmaradt. Sokáig azt hittem, amiatt fáj, mert még nem voltam senkivel, de sok olvasás után elkezdtem gondolkodni azon, hogy lehet, hogy itt más van a háttérben. Sok keresgetés után találtam Dr. Takáts Bélára, aki ennek a specialistája. Az első vizsgálat után kiderült, hogy részleges
vaginizmusom van, ami miatt fájdalmas az együttlét, de megnyugtatott, hogy ezt lehet kezelni és sok hasonló hölgyön segített már. Elkezdtem a Doktor Úr által ajánlott kezelést, ami 18 fájdalomkezelésből állt, az első pár alkalom fájdalmas volt, de ahogy egyre több alkalmon voltam túl, egyre kevésbé fájt. A 12. alkalom után próbálkoztam újra az együttléttel és már nem fájt, hatásos volt a kezelés, hihetetlen számomra, hogy már nem fáj és együtt tudok lenni a párommal. Mindenkinek ajánlom, ha azt szeretné, hogy a problémája megoldódjon.

F.GY.

Az egész egy éve kezdődött . Az szexuális együttlét elkezdett fájdalmassá válni. Minden alkalommal egyre jobban. A végén màr elviselhetetlen volt a fájdalom. Azt hittem valami fertőzés vagy gomba ,úgyhogy elkezdtem a gyógyszertárakban kapható vèny nèlküli gyógyszerekkel kezelni magam. A fájdalom viszont nem akart megszűnni,ezért már orvos segítségét kértem. Ő fel írt nekem gyógyszert,ami persze vènyköteles és én is gondoltam, hogy segíteni fog. Sajnos ez sem segített, így elkezdtem keresni valakit ,aki teljes mértékben ezzel foglalkozik. Ekkor talàltam önt. El meséltem, hogy milyen tünetekkel jár. Hogy fájdalmas és, hogy sokszor ok nélkül görcsöl, égető, viszkető érzést tapasztaltam. Megbeszéltük, hogy elkezdem az általa javasolt kezelést. A női önbizalmat erősen megviselte. Nem éreztem teljes értékű embernek magam.

K.F.

4 éve kezdődtek a tünetek. Rengeteg gyógyszer szedtem be és rengeteg kúpot és kenőcsöt használtam el az évek során. Általában az orvosok vagy baktériumot, vagy gombát találtak. 2 éve egy Candida diétát is végig csináltam. Elérkezett az első együttlétem a barátommal, ami iszonyatosan fájdalmas volt, de azt gondoltam ez normális. Pár hónap telt el és jelentkezett a maró, gyulladt érzés valamint fájdalmas vizeletürítés (vizeletürítés során felerősödtek a tünetek) elmentem orvoshoz, aki felfázást állapított meg innentől kezdve állandósult, hogy a szex fájdalmas és kibírhatatlan volt, minden együttlét után jelentkezett ez a tünet jelentkezett volt, hogy 1 héten át tartott ez az állapot próbáltam mindenre odafigyelni és megelőzni a felfázást, de sajnos nem sikerült. Már lelkileg is nehezen viseltem/viselem. Rájöttem, hogy másról van szó ugyanis sokszor elmentem ezzel az állapottal orvoshoz, de a vizeletteszt negatív volt. Az orvos javasolta, hogy hagyjam el a cukrot, mert ez okozza, de sajnos ettől sem lett jobb. Már arra is gondoltam, hogy annyira rettegek ettől az egésztől, hogy én idézem elő. A barátomnak megmondtam, hogy amíg nem sikerül meggyógyulnom a behatolással ne próbálkozzunk, mert nem bírom ki többször. De így is maradtak tünetek, amelyek mindennaposak: fájdalmas vizeletürítés,(maró, csípő fájdalom) főleg hogyha sokáig nem pisilek, pedig odafigyelek arra, hogy sok folyadékot fogyasszak, de reggelre már az is fáj, hogy pisilnem kell. Előfordul, hogy egy pisilés vagy zuhanyzás után is maró disz komfort érzést érzek, ami több óráig is tarthat emiatt már kialakult egy félelem és emiatt minden pisiléstől félek. Valamint a kisajkak érzékenysége és fájdalma (éles, nyilalló fájdalom így tudnám leírni).

K.B.

Amikor a fájdalom elkezdődött, 2018. júliusában, 1,5 éve voltunk együtt a párommal, minden rendben volt köztünk. Gyakorlatilag egyik napról a másikra égő, szúró érzést tapasztaltam a szexuális együttlét során illetve zsibbadást éreztem a külső részeken. Szinte biztos voltam benne hogy hüvelygomba fertőzésről van szó, el is mentem a rendelőbe ahol az orvos is vizsgálat nélkül, tünetek alapján gombára írt fel kenőcsöt illetve gyógyszert. Nem tulajdonítottam nagy jelentőséget a dolognak, 1-2x már volt előtte hüvelygombám, 1-2 hét alatt ki is lett kezelve így nem éltem bele magam a dologba. Ami furcsa volt, hogy egyáltalán nem volt a gombára jellemző fehér folyásom, de úgy voltam vele, hogy biztos még idejében lett kezelve ezért nem jutott el idáig a fertőzés. Hozzátartozik a történethez, hogy félévvel ezelőtt volt egy méhpolip műtétem és megelőzésként fogamzásgátlót kezdtem el szedni, hogy megfelelően szabályozva legyen a hormonszint, így erre is gyanakodtam, mint a gomba kiváltó okát.
Mivel 2 hét elteltével sem szűntek a tünetek, visszamentem a rendelésre, ahol azt mondták legyek türelemmel és jöjjek vissza ismét 2 hét múlva. Ahogy telt az idő szinte biztos voltam benne hogy mégsem gombám van, nemhogy váladékozást nem tapasztaltam, de szinte teljesen kiszáradt a hüvely belső fele, így elkezdtem párhuzamosan más irányban is érdeklődni, milyen bakteriális fertőzés jöhetne még szóba. Ekkor már a második nőgyógyászhoz mentem aki egyébként az állandó orvosom is, de ő sem talált fertőzésre utaló jeleket, a kenet alapján nem volt semmilyen fertőzésem.
Ekkora már 5 hete nem tudtam együtt lenni a párommal, ami eléggé nyomasztott, kezdtem magamba fordulni. Annak ellenére, hogy tudtam hogy szeret és sosem nézne másra, mégis azt éreztem ha nem tudom neki megadni amit nőként kellene, mi oka lenne velem maradnia amikor mástól megkaphatja amit tőlem nem tud. Már-már ott tartottam, hogy megértettem volna ha megcsal hiszen férfi akinek szükségletei vannak. Sok sírás és beszélgetés kellett hozzá hogy elhiggyem így is szeret és így is csak engem akar még ennek ellenére is. Nekem sokat segített a gondolat hogy megfordítottam a szituációt a fejemben és nyugtáztam, hogy én nem hagynám el őt fordított helyzetben, hanem próbálnám mindenben támogatni.
A negatív laborlelet után az orvosom javasolta, hogy keressek fel bőrgyógyászt, urológust illetve csináljunk egy STD vizsgálatot hátha olyan nemi betegségről van szó, amit nem mutat ki a labor. Itt teljesen kiborultam, elkönyveltem magamban, ha itt bármit találunk, akkor engem bizony megcsaltak és minden csak üres szó volt. 3 hétig vártam az eredményre és sírtam minden nap titokban zuhanyzás közben, hiszen a párom nem tudhatta meg, hogy én fejben már meggyanúsítottam. Elképzelhetetlennek tartottam, hogy lenne egy 3ik a képben mégis az ember gyanakszik ha tudja saját magáról hogy hűséges. 3 hét után kiderült, hogy minden negatív lett amitől féltem, viszont a minta HPV fertőzést mutatott ki, méghozzá magas kockázatú típust.
Valahol örültem az eredménynek, kiderült, hogy nincs okom féltékenykedni és valahol megnyugodtam, hogy a HPV okozza a tüneteimet, amit csak ki kell kezelni és rendben leszek.
Közben az urológián csináltak egy hólyagtükrözést, annak ellenére hogy a vizeletem negatív volt, a hólyagban gombát találtak így azt ismét antibiotikummal kezelték.
Az első fájdalom óta itt már fél év telt el, december környékén jártunk. Közben átestem a ló másik oldalára és egyáltalán nem foglalkoztam a dologgal, szedtem a gyógyszert a HPVre és vártam hogy majd jobb lesz.
A bőrgyógyász sem talált semmilyen kimutatható betegséget, kaptam egy intim mosakodót a kiszáradás ellen.
A fájdalom ellenére igyekeztem azért legalább havi egyszer együtt lenni a párommal, ő nem tudta milyen fájdalmat éltem át közben, de úgy voltam vele hogy egyszer kibírom pár hetente és még így is boldoggá tett hogy megtörtént, iszonyatosan hiányoztak az együttlétek, nem is testi vonatkozásban, hanem a lelki közelség. Az együttlétek után napokig élesebben éreztem a fájdalmat és kenegettem magam mindenféle hámosítóval hogy megnyugtassa a bőrt, de gyakorlatban még pisilésnél is úgy égett a bőröm hogy napokig könnyeztem míg minimálisan regenerálódott a bőr.
A nőgyógyászom a tünetek alapján felajánlotta, hogy mehetek hozzá havonta egy gyógynövényes kezelésre, ahol 40 percen át egy eszközzel a hüvelyfalba masszírozza a nyugtató krémet illetve beöntést is kapnék. 3X voltam ilyen kezelésen, havi rendszerességgel, (március-május) tünetkezelésnek bevált, a bőröm pirossága minimális lett, de érezhetően nem a probléma gyökerét kezeltük így nem hozott hosszú távon megoldást. Annyiban segített hogy ne repedjen szét a bőröm együttlét után. Ez addigra odáig fajult hogy néha a sima üléstől is szétrepedtem, hosszanti irányban cmekben megrepedt a bőröm, napokig fájdalmat okozva.
Április körül már nem mentem vissza, a HPV –t már nem lehetett tipizálni, már biztos voltam benne hogy nem ez okozta a fájdalmat. Közben vissza-vissza jártam kontrollra, aminek az lett a vége hogy elküldtek pszichológushoz mert azt mondták párkapcsolati problémáim vannak. Mindig elmondtam hogy jól vagyunk, köszönjük, idén lesz az esküvőnk, minden tökéletes de mintha a falhoz beszéltem volna.
Elkezdtem a témában keresni az interneten, több oldalt is találtam ami olyan nők leírásait tartalmazza amik hasonlítanak az én tüneteimhez. Egytől egyig arról számoltak be, hogy nem veszik komolyan a tüneteiket, minden laborvizsgálatuk negatív lett és pszichés problémákat állapítottak meg náluk, minden tiltakozásuk ellenére. Amerikai fórumokon találtam rá a vulvodyniára mint létező betegségre, Európával ellentétben több szervezet foglalkozik a témával és próbálnak nők százezreinek segíteni, elismerik betegségként. Májusban találtam meg a doktor urat mint a témában jártas szakembert, már biztos voltam benne hogy ez a betegség okozza nálam a fájdalmat. Az összes leletemet átnéztük és a rövid vizsgálat után kiderült hogy részleges vaginizmusom is van ami szintén alátámasztja a tüneteimet.
Már a 3ik kezelés után is kevésbé éreztem a fájdalmat, nagyon várom a kezelések végét, bizakodó vagyok az eddigiek alapján.

D.K.

4 éve kezdődtek a tünetek. Rengeteg gyógyszer szedtem be és rengeteg kúpot és kenőcsöt használtam el az évek során. Általában az orvosok vagy baktériumot, vagy gombát találtak. 2 éve egy Candida diétát is végig csináltam.
Elérkezett az első együttlétem a barátommal, ami iszonyatosan fájdalmas volt, de azt gondoltam ez normális. Pár hónap telt el és jelentkezett a maró, gyulladt érzés valamint fájdalmas vizeletürítés (vizeletürítés során felerősödtek a tünetek) elmentem orvoshoz, aki felfázást állapított meg innentől kezdve állandósult, hogy a szex fájdalmas és kibírhatatlan volt, minden együttlét után jelentkezett ez a tünet jelentkezett volt, hogy 1 héten át tartott ez az állapot próbáltam mindenre odafigyelni és megelőzni a felfázást, de sajnos nem sikerült. Már lelkileg is nehezen viseltem/viselem. Rájöttem, hogy másról van szó ugyanis sokszor elmentem ezzel az állapottal orvoshoz, de a vizeletteszt negatív volt. Az orvos javasolta, hogy hagyjam el a cukrot, mert ez okozza, de sajnos ettől sem lett jobb. Már arra is gondoltam, hogy annyira rettegek ettől az egésztől, hogy én idézem elő. A barátomnak megmondtam, hogy amíg nem sikerül meggyógyulnom a behatolással ne próbálkozzunk, mert nem bírom ki többször. De így is maradtak tünetek, amelyek mindennaposak: fájdalmas vizeletürítés,(maró, csípő fájdalom) főleg hogyha sokáig nem pisilek, pedig odafigyelek arra, hogy sok folyadékot fogyasszak, de reggelre már az is fáj, hogy pisilnem kell. Előfordul, hogy egy pisilés vagy zuhanyzás után is maró diszkomfort érzést érzek, ami több óráig is tarthat emiatt már kialakult egy félelem és emiatt minden pisiléstől félek. Valamint a kisajkak érzékenysége és fájdalma (éles, nyilalló fájdalom így tudnám leírni).

F.Á.

A kislányom jelen panaszai, melyek miatt Takáts doktor úrhoz fordultunk, 2019. augusztusában kezdődtek. Periorális dermatitisének ismételt fellángolása miatt alkalmazott Doxycyclin kúra 3. napján jelentkeztek égő jellegű fájdalmai a szeméremtest tájékán, “sebérzéssel” kísérve. Spontán is jelen lévő fájdalmai mozgásra, járáskor, üléskor, érintésre fokozódtak. Váladékozás nem volt. Nőgyógyászati vizsgálat helyi elváltozást nem állapított meg, de az említett antibiotikumos kezelés miatt lokális és szisztémás gombaellenes terápia indult. Javulást nem eredményezett, a panaszok viszont megjelentek a vizelet ürítésekor és a húgycsőben is.

Több nőgyógyászati vizsgálat, laborvizsgálatok, bőrgyógyász konzílium is történt, minden leletet mellékeltem. Ismételt gombaellenes kezelés, antibiotikum, valamint lokális bőrgyógyászati krémek sem hoztak javulást. Minden kontakt allergént, a tejfehérjét, valamint a glutént is mellőzi. Ennek ellenére javulást nem tapasztalt, de panaszai fokozódását igen, például a lokális krémek hatására a végbélnyílás területén jelentkező vérzés, fájdalom formájában. A panaszokra jellemző a változékonyság, mind intenzitásban, mind lokalizációban. Folyamatosan fennállnak, érintésre fokozódnak. A szeméremtest tájéka időnként kifejezetten pirosabb, duzzadtabb.

A kislányomnál 2016-ban állapították meg az esszenciális trombocitózis diagnózist, amely miatt Egitromb készítményt naponta szed. Ugyanekkor emelkedett TSH- és prolaktinszintek miatt endokrinológus Syntroxine terápiát javasolt. Ennek dózisát egy hónapja emeltük, a laborkontroll eredménye alapján. Ettől kezdve a kifejezett hüvelyszárazság megszűnt, és jelentkezett a normál mennyiséget megközelítő váladékozás, mely tavaly augusztus óta nem volt észlelhető. Sajnos az égő érzés és a vizelési panaszok is megmaradtak.

Megemlítem még, hogy a trombocitózis miatt 2018. augusztusától Jakavi készítményt kapott, de mivel lényeges változás a trombocitaszámban nem történt, ezt 2019. szeptemberében leállították. Idén áprilisban próbálkoztunk még Ovestin helyi kezeléssel is, eredmény nélkül. Homeopátiás hormonhígításokat is használ két hónapja.

Első menstruációja 13 éves korban jelentkezett. A ciklusok rendszeresek, 26-28 naposak, a vérzés 4-5 napig tart. Erős fájdalmak kísérték kezdettől. Az utolsó két hónapban a ciklusok 21 naposak voltak, a vérzések szinte 7 naposak.

T.A

„Kór”történet
30 éves vagyok, ez idáig tudtommal nem volt különösebb nőgyógyászati problémám. Annyit vettem észre korábban, hogy tampon használatára képtelen vagyok. Nagy erőfeszítések árán is csak a hüvelyem aljába tudtam betolni és rendkívül kényelmetlen érzés volt. Nőgyógyászhoz egyszer mentem eddig életemben, nagyjából fél-egy éve (mindig irtóztam a gondolattól, hogy valaki, főleg egy idegen, a hüvelyemben kotorásszon), egy kisebb időközi vérzés miatt, amiről a nőgyógyász azt mondta, hogy normális dolog, és aztán nem is jelentkezett többet ez a tünet. Mivel mondtam, hogy szűz vagyok, a nőgyógyász úgy döntött, hogy nem nyúl be a hüvelyembe, mindössze megultrahangozott. Nem mondta, hogy elváltozást látna. Vallásos nevelést kaptam, de a szexualitásra mindig örömszerző és vágyott dologként gondoltam, amit kizárólag a férjemmel szeretnék majd megélni. Így behatolással egészen az utóbbi egy hétig nem is próbálkoztam soha
senkivel. Múlt szombaton házasodtunk össze a férjemmel, és már nagyon vártuk, hogy megkezdhessük szexuális életünket. A férjemnek régebben volt már egy-két szexuális kapcsolata, tehát nála minden működik, de azért izgult ő is, mert az utóbbi 3 esküvőnk előtti évben ő sem volt szexuálisan aktív. Nyilván voltak simogatások, kézzel izgatás, de közösülni soha nem próbáltunk. Ezért elég nagy kudarcként éltük meg, hogy 2-3 nap próbálkozás után sem sikerült a közösülés. Először a férjem azt hitte, hogy ő nem keményedik eléggé, de aztán észrevettük, hogy én sem tágulok megfelelően. Feltűnt, hogy egy ujjamat is nehézkesen tudom bedugni a hüvelyembe (a férjem mondta, hogy más nők akár 3 ujjukat is képesek bedugni egyszerre). Őszintén szólva, annyira sokat nem foglalkoztam eddig a témával (bár anyukám és a húgom sosem értették, hogy miért nem vagyok képes tampont használni). De pár nap próbálkozás után kezdtünk kétségbe esni, mivel szeretnénk gyerekeket mielőbb, hiszen már harminc éves vagyok (és felvettük a CSOK-ot is). Tegnap és tegnapelőtt nagyon el voltam keseredve, vettünk síkosítót, próbálgattuk az ujjunkat bedugni, de egyáltalán nem volt kellemes érzés, és nyilvánvalóan van bennem félelem a fájdalomtól. Nézegettem a neten, mi lehet a probléma, és így találtam rá a vaginizmus nevű tünetre. A leírt esetek sokban egyeztek az én problémámmal, ezért úgy döntöttem, hogy a legjobb, ha olyan orvost keresek, aki jártas a területen. Mindenképpen szeretném, ha mielőbb megoldódna ez a probléma, rendes szexuális életet élhetnénk és születhetnének gyermekeink.

S.B.

2017. februárjában volt egy negatív cytológiám, de már ekkor érezhető volt valami érzékenység, mondtam is az orvosnak, de csak annyit mondott rá, hogy több romantikát kell vinni az együttlétbe.
2017. áprilisában emlékszem még egy jó együttlétre, de utána már nem volt jó. Nem volt tünet a néhai viszketésen kívül, csak a fájdalom.
2018. januárjában mentem el újból cytológiára. Befejeztem a fogamzásgátló szedését.
Ekkor már azt mondták, hogy a leletemben gyulladásra utaló jeleket találtak, ezért kaptam rá gyógyszert (nem emlékszem, hogy mi volt) és meg kellett ismételni 3 hónap múlva a cytológiát. A fájdalmat említettem itt is, de konkrétumot nem tudtak rá mondani. Folyásom ekkor sem volt csak néha viszketés, diszkomfort érzés. A májusi cyt. már jobb lett, de szeptemberben kellett mennem ismétlésre, ami megint kimutatta a gyulladást. Közben júliusban volt egy hüvelyi ultrahangvizsgálat, ami semmit nem mutatott ki és nem is fájt.
2018. novemberében kerestem fel Doktor urat.
A következő cytológiát ami január-februárban volt, vizsgálatok, mintavételek és azok kielemzése előzte meg. Ismét nem lett jó a cytológia. Volt egy egy hónapos teafaolajos kezelés is, ami alatt fehér túrós váladék jelentkezett, ezért ezt felfüggesztettük. Ez kb. márciusban volt.
Gyakran van, hogy hirtelen tör rám a vizelési inger és van, hogy néha kicsit csíp is. Sokszor ürítés után is érzek ingert. Az urológia vizsgálat nem mutatott kis semmit.
Az után lett jobb miután az egyik mintavétel kimutatta az e.colit és kaptam rá kezelést (kb. 10 napos). Ez márciusban volt. Ez után többször is sikerült az együttlét, valamint a vizsgálatotok fájdalma is enyhült. De ez óta is hullámszerűen változik.
A második vagy a harmadik (már nem emlékszem) cytológia már negatív lett, ez kb. most májusban volt. Ez után kezdtük el a méhszájseb kezelését.
Azt figyeltem meg, hogy a viszketés, szeméremtesti érzékenység menses előtt egy héttel kezdődik és kb. addig tart, míg meg nem jön. Ekkor az együttlét is fájdalmas, illetve a vizsgálat is. A tampon felhelyezésével nincs probléma.
A menses elmúlása után szokott sikerülni az együttlét fájdalommentesen, csak kis kellemetlenség van maximum.
Most augusztusban pedig a menstruáció után négyszer is sikerült az együttlét fájdalommentesen.

H.A.

A hüvely panaszaim négy évvel ezelőtt kezdődtek. Folyamatosan gombás, vagy bakteriális fertőzéseim voltak, amit voltak olyan orvosok, akik kenetvétel nélkül, és voltak, akik kenetek alapján kezeltek. Egyik sem volt hatásos. Voltak tünet mentes hetek, de mindig visszajött a fájdalom, a hüvelyfolyás és a fertőzés is. A szexuális életem emiatt nagyon hullámzó lett, az önértékelésem miatt pedig a pszichoterápia mellett döntöttem. Ezek mellett méhszájseb alakult ki, amit a Doktor Úr kezel most, előtte egy másik nőgyógyász fagyasztással tűntetett el… Egy időre…
Tavaly HPV pozitív lettem, ami a mostani cytológián szerencsére már negatív eredményt mutat.
A nemi gyógyászok vulvodynia gyanújával elküldtek, mert a fájdalom már szinte elviselhetetlen, viszont mindig megszűnik, ha a hüvely gyógyszeres terápiája sikerül, és éppen aktuálisan a ph-m rendben van…
Sajnos az elmúlt négy évben ilyen nagyon ritkán volt.
Fél éves Fluconazol kúra sem segített, hét hete folyást, égő érzést tapasztalok, amit kizárólak Takáts Doktor Úr volt hajlandó kezelni.
Az önértékelésem és a mára jegyességi kapcsolatom természetesen nagyon viseletes lett, hiszen egy folyamatos betegség, aminek senki nem tudja az okát borzalmas teher.
Bizalommal állunk a Doktor Úr előtt, remélem, együtt megtaláljuk az okát, és kezeljük is azt.
Véglegesen.

H.M.

2010-ben és 2011-ben szültem, a terhesség ideje alatt és utána megromlott párkapcsolat miatt nem volt rendszeres nemi életem. Az évenkénti nőgyógyászati vizsgálatokra egyre nehezebben mentem el. Egyre fájdalmasabbak voltak, a tampon használat is egyre kellemetlenebb lett.
Egy éve tapasztaltam, hogy egyáltalán nem megy a szexuális együttlét és ha már csak arra gondoltam, jött a csípős, szúrós fájdalom napokig.
Takáts doktor úrra az interneten találtam rá, miközben próbáltam kideríteni mi lehet a problémám.
Eddig két kezelésen vettem részt, ami nagyon fájdalmas volt, de már az első után éreztem egy kis javulást. A tampon használat nem okozott kellemetlenséget. Nagyon bízom benne, hogy hamarosan már csak egy rossz emlék lesz az egész. Úgy érzem, jó kezekben vagyok.

H.A.

Ma délutánra bejelentkeztem az első kezelésre.
Vaginizmus történetem: Az első jelek akkor jelentkeztek, amikor megpróbáltam tampont használni, ami fájdalommal és egy kis félelemmel járult. Ezt akkor normálisnak találtam, utána amikor elkezdtem szexuális életet élni jelent meg, hogy nagyon szűk voltam, illetve erős fájdalommal járt a behatolás. Ezt is egy ideig annak tudtam be, hogy úgy gondoltam, hogy majd idővel tágabb leszek, jobb lesz. Mivel nem lett jobb, egy idő után az interneten kezdtem el utána olvasni mi lehet a probléma. Közben voltam nőgyógyásznál általános vizsgálaton (illetve rákszűrésen). A vizsgálatokat el lehetett végezni, ami erős fájdalommal járt. Az orvos azt mondta ne féljek a vizsgálattól, szégyelltem-féltem mondani, hogy szerintem ennél komolyabb problémám van. Úgy gondoltam egy női orvossal könnyebben beszélnék a témáról, ezért női orvost kerestem, olyat akinek a leírásában szerepe, hogy szexuális fájdalmak kezelése, kismedencei fájdalom, stb. Általam felkeresett orvos ennek ellenére úgy éreztem nem igazán ért a témához, műtéti beavatkozást ajánlott és azt mondta az sem biztos, hogy megoldja a problémát. Ezután kerestem fel a doktor urat.

B.Cs.

Panasz: Behatolás esetén a hüvelyem felénél-kétharmadánál tompa, de erős fájdalmat tapasztalok. Az összes kipróbált pozícióban jelentkezik, nem a nedvesség hiánya miatt van. Van, hogy erősebben, van, hogy gyengébben jelentkezik, de szinte mindig tapasztalom. Előző partnereknél is előfordult. Ittas állapotban (vagy azért, mert az italtól „ellazulok”, vagy mert a fájdalom küszöböm magasabb olyankor – én az utóbbira tippelek) kevésbé jelentkezik. Amikor az ujjaimmal ellenőrzöm azt, hogy szoros vagy merev-e a hüvelyem fala, két izom, mintha kicsit merevebb lenne a szokásosnál, de a behatoláskori fájdalmat magamon nem tudom előidézni. A párommal való kapcsolat elején napi, de legalábbis heti többszöri alkalommal voltunk együtt, akkor a fájdalom nem volt olyan erős (szerintem a kapcsolat eleji fellángolás miatt is), de észrevehető volt. Ez régi partnereknél is hasonlóan jelentkezett: az első fél-1 évben kevésbé volt fájdalmas, később ez egyre erősödött. A jelenlegi párkapcsolatomban a szexuális életünkön kívül minden rendben van, de ez az egy probléma is nagyon ráveti az árnyékát a közös életünkre.

Terápia: Nem volt.

Női önbizalomra való hatás: Nincs kedvem a szexhez, ami a saját és a párom frusztrációjához is vezet, a legtöbb vitánk, még ha nem is ez van a középpontjában, szerintem ebből a szexuális feszültségből ered. Az együttlétek száma lecsökkent heti 1, nagyon ritkán 2, de inkább két- háromhetente 1 alkalomra. Nem szoktam már annyira felizgulni, mint kamasz koromban, de szerintem erről főként a mindig tapasztalt fájdalom tehet, mert, ha érzem is az ingert az együttléthez, akkor is berögzült, hogy fájdalmas a behatolás, ami elrontja az egész élményt. A szex leginkább egy nyűg lett, amit szeretnék csinálni, ha jó lenne, de sajnos jelenleg nem az.

H.É.

Egyetemista koromban kezdődött a problémám ennek már 20 éve. Nagyon sokszor volt gombás, valamint bakteriális fertőzésem. Mindig elmentem orvoshoz, ahol kaptam gyógyszert, valamint kúpot. Sajnos ideig-óráig rendbe hozott, de mindig újra kezdődött. Rengeteget szenvedtem hólyaghurut gyulladással is. Ezt is antibiotikummal kezelték. Már akkor is zavarta a szexuális életemet.
Mindig csípő, égő érzést éreztem a hüvelyemben a szexuális együttlét alatt, ami aztán napokig volt kellemetlen.
A mindennapjaimban is gondot okozott, akkor is, ha nem volt szexuális együttlét. 4 évvel ezelőtt változtattam az étrendemen, rendszeresen járok egy természetgyógyászhoz, aki minden hónapban megállapítja, mit ehetek. Ezzel nagyon sok problémám megoldódott. pl. a hólyaghurut gyulladások teljesen rendbe jöttek. Nincs gyomor fájdalmam. Viszont a szexuális együttlét során még mindig jelentkezik a csípő érzés. Hüvelybemenetnél kirepedések. Annak idején megállapították endokrinológián, hogy nagyon sok az ösztrogén szintem és kevés a progeszteron. Azt mondták ennek köszönhetőek a miomák.
3 x műtöttek már meg miomákkal, de sajnos még mindig vannak. Használok progeszteron krémet, minden hónapban kenem, olyan adagban, ahogy a természetgyógyász mondja. Ciklus 6-8. napig 1 nyomás, 9-15. napig 2×1 nyomás, 16-25 napig 3×1 nyomás. Amióta a Doktor Úrhoz járok és csináljuk a kezelést, azóta azért érzek változást. Használom a teafaolajat is.
A hüvely ph értékemet soha senki nem nézte, egyedül Doktor Úr. Valamint ezt a kezelést sehol nem hallottam, amit most csinálunk.
Nagyon bizakodó vagyok, hogy rendbe jövök.

E.A.

Szimptomak, rövid történet és eddigi vizsgálatok
39 éves vagyok, kolozsvári de külföldön élek. Munkám 2011-15 közt nagyon stresszes volt, de az utóbbi 4 évben már nem, elég sok kontrolom van h mit hogy es mikor csinálok, nincs nagy hajtás. A temakor traumas de sokkal inkább háttérbol közelítés meg.
Januarba megismertem vkit akivel márciusban volt együttlét kb 4x. Az első óvszeres volt, a többi nem. Azelőtt nem volt sexualis aktivitás kb 2017 Aug tol. Tart még a kapcsolat de sokat voltunk távol egymástól és feluletesebb.
Általában elég független szellemű vagyok. Nincsenek alkalmi intim kapcsolataim, tartós kapcsolatra vágyom.
Áprilistol nem volt penetracios együttlét mert már március végén jelentkeztek gombasos/ vizelet fertőzős tünetek. Szóval igazából teljesen egyik sem de vmi nem volt rendben.
Április 3-an volt mehnyak rák szűrés (ok), es váladékot is nézték, vizeletet. Ezt háziorvosi rendelőbe a nővér végezte (ilyen a rendszer, nőgyógyászhoz csak nagyon szpeci dologért küldenek és 6 hónap a váró lista).
Fájt a vizsgálat talán azért is mert a kialakult érzékenység mellett normális, lapos agyon vizsgált. Már akkor talán megserult ott az elszukules ahogy a csontokra nehezedtem?
Azt mondták volt gomba és víz fertozes. Adtak antibiotikumot. Sosem volt életemben víz fertozesem. Gomba mindig kialakult ha több ideig nincs aktivitás v új partner. Ciklus ‘elmossa’.
A fajas viszont erősödött alhasban kicsit jobb oldalt, sajogo vulva, érzékeny bejárat.
Érdekes módon ciklus alatt apr 13-18 elmúltak a tünetek de vissza is jöttek utána.
Április 19en itthon Kolozsváron fordultam nőgyógyászhoz – vizsgálat (kéz, spekulum, hüvelyi eco) teljesen fájdalom mentes volt rendes nőgyógyász agyon.  Alhasi fájás mellett, belül a jobb fal/pelvic csont érzékeny volt, belülről megfogott kézzel azt mondta lehet ki van ott vekonyodva a nyalkahartya? már kezdett nyíllalni akkoriban. Mondta h a jobb petefészek érzékeny. Es kis fibron van 4mm a húgyhólyaghoz közel.
Az alhasi fájásra nem tudott mit mondani, adott ő is antibiotikumot ha netán fertőzés vsn es meg egy gomba elleni kuppot – pedig nem volt váladék teszt.
Vissza mentem külföldre es Apr 26an elmentem ismet a családi orvoshoz (minden egyes alkalom más orvos, ugyanahhoz a családi orvoshoz menni min 2 hét a váró idő). Mondtam h a fajas egyre rosszabb, agresszívebb. Akkor még beszéltük h talan kő is lehet a húgyhólyagba, érzékeny volt a vulva de égés nem volt még. Itt ott nyíllalas. Vizeletet tesztelték olyan egyszerűen (nem részletes uro kultúra) mondták h nincs fertőzés. Azt mondta küldőpapirt küld nőgyógyászhoz – május 1tol vagyok ezen a váró listán, 26 hét.
A fajas egyre rosszabb lett – május 3an elmentem egy család tervező klinikára ahol többek közt STI fertőzést is néznek, azért mentem ide mert tudtam h itt van nőgyógyász aki megvizsgál, másképp a varolistan decemberig varhatok.
Itt már fájt a vizsgálat pedig nőgyógyászi ágy volt, sajogott es szúrt, azt mondta piros a mehnyak es vmi váladékot latott – azt mondta h Pelvic Inflammatory Disease ami a brittek szerint 90%ban szexuális fertőzésről szól.
Nagyon megalazó volt mert nem hittem h az lenne, váladékot vettek h minden fertőzést leteszteljenek inkluziv HIV, syphilis, gonorrhea, chlamydia stb. viszont már akkor adtak egy injekció antibiotikumot, és  2 fajta tablettás antibiotikumot 2 hétre. Csak az egyiket szedtem, a Doxicilint mert a másiktol fekete hasmenésem volt már rögtön. Az eredmény 12 nap után érkezett, miután már bevettem a gyógyszert, semmi fertőzés  (a mykoplazmat es ureoplasmat nem csinálják ott). Partner tünet mentes es az o tesztjei is negatívak.
A fajas most már maró egésse alakult alhasban, Mintha húgyhólyag /mehnyak? lángolna. Ha bármi nyomás van a hasamon v többet ülök elojon. Érzékeny sajgó vulva, jobb oldala a bejáratnal nyíllalt néha es tágabban a bejárat körül, ülő csontok felé is. Görcsös fájás combtobe es lefelé a comb belső részén, hátnal is medence csont felett, inkább jobb oldalt. Alhas is kicsit jobbra a húgyhólyag tol. Semmi szag v különös váladék általában. Maga a vulva, ajkak és bejárat nem forrosodott még akkor ennyire. Fennebb inkább ahol az ajkak kezdődnek a jobb belső felé csiposen sajgott, ami most is elojon.
A májusi ciklus alatt megmaradtak a tünetek, de alhasban nem ég akkor.
Elmentem május 22en egy privát nőgyógyászhoz – kértem ultrahangon, nem akart csinálni merthogy Kolozsváron mondtam h volt egy hónapja. Megvizsgált egy teljesen lapos sima agyon úgy h pelvic csontomon feküdtem /nyomtam, épp tenyerem tettem fenekem alá, vizsgálat fájdalmas volt, sztem itt is újra megsertettek a csont miatti benti elszukulodo részt??
Azt mondta semmi baj a mehnyakkal, szerinte az áprilisi víz fertozes miatt van meg húgyhólyag fájdalom. Vegyek 3 hónapig kis dózisú antibiot, ha még akkor is fáj csináljak ultrahangos vizsgálatot és esetleg laparoscopy- mintát vesznek a hólyag belsejéből.
Hát ezzel nem voltam megelegedve es nem szedtem antibiotikumot.
Júniusban egyre többször éreztem medence csontnal görcsös, bizsergető fajast, a jobb felén sugárzott lefelé fenek felé. Comba görcsös fajast. A genitalis fajasok mellett-foleg  fenti ajkaknal a jobb oldalon éles, csípő, szűrő, szinte viszkető fájás mintha pl egy kő lenne ott és nem tud kijonni.
Jun 12en visszamentem a családi orvos rendelőbe, egy újabb orvos. Már sírtam h nem múlik es egyre agresszívabb minden. Megnezte a hasam, adott erős cocodamol (kodeines) fájdalomcsillapítót és küldo papírt küldött ultrahangra a radiologiara. A fájdalom csillapító nem használt.
Gondolván h lehet húgyhólyag, vizeletcső, vese dolog, Jun 18an elmentem surgossegre  mert hátam oldalt sokat fájt bizsergetoen. Annyit csináltak h adtak perfuzios paracetamolt fájdalomra (semmit nem ért) és másnap intézték CT – azt mondták alacsony rezolucioval nézték direkt vesekőert, és nem láttak semmit. A tobbi fájdalomra nem tudtak mit mondani és azt mondták nem sürgősségi úgy, csak a vese kő lenne.
Jun 25-en ultra hang vizsgálat külső és hüvelyi is. Sima, lapos ágy, nem emelnek fel,  olyan volt a behatolás mintha késsel ment volna be. Kozbe semmit nem mondanak és eredmeny visszament a hazi orvoshoz 1 hét múlva, szóval egy újabb orvos akit jul 2an láttam, az egyedüli normális. Nagyon ki voltam itt már borulva, mondtam h nem tudok ülni az irodába, pár óra után haza kell menjek, beforrosodnak, fájnak az ülő csontok is, combtő rész, nyíllalasok körbe tágabb szakaszon is a, bejárat körül.  Futó tű szurasok fent a pubic csontba. Azt mondta az ultrahang eredmény normális, kérdeztem a fibront, azt mondta még ott van, túl pici.
Júniusba volt az első alkalom h ciklus egy héttel hamarabb jött. Ilyen talán sosem volt. Azóta egyből megjon (nincs foltozas előtte való napokon mint azelőtt  ), nagyon sajog belül az egész hüvely, olyan érzés mintha sav jonne at, nagyon irritalodik belül. Addig sosem volt ilyen. A periódus lerovidult 5 napról, 3-4 re. A bejárati és ajkak közti forrosodas megmarad ciklus közben, nyíllal is néha de alhasban a szuro egős érzet nem jön elő annyira, másfajta a has fájás és. Combban ilyenkor elojon a görcsös fájás.
Ugyanakkor szurnak a petefészkek, a bal talán jobban (ciszta miatt, endometriozus miatt gondolom-amiről csak júliusban szóltak Kolozsváron). Eddig sose szurtak.
Mondtam a házi orvos nőnek h nem hat semmilyen fajcsillpi, v gyulladás csökkentő. Azt mondta h az ilyen tünetek sokszor neuropatikusak, és nem fájdalom csillapítót kell adni. Azt mondta ki kell szűrni a neurologiat, urologiat es ha nem, akkor lehet vulvadynia. Ekkor hallottam róla először.
Felirt 10mg amitriptilint es adott 1 hónap betegszabadsagot. Küldő papír az urologiara, 4-6 hét.
Szimptomak, rövid történet és eddigi vizsgálatok-2
Mivel annyira hosszadalmas az állami orvosi rendszer ott, hazajottem Kolozsvárra jul 7en.
Itt kezdtem el: 1x nőgyógyász – azt mondta nem úgy látja h nőgyógyászati, picit megvizsgált, látta minden ok, nyalkahartya is, váladék is. Rendes nőgyógyászati ágy volt, vizsgálat nem fájt.
Ajanlott neurología konzultációt  es az alhasban levo szuros fájásrol úgy vélte lehet emésztési zóna is.
Masnap mentem neurológushoz, ott kértek MRI scan (mágneses rezonancia, abdominal, pelvis, also hat- megvannak a képek CD-n) . Egy enmg – idegeket tesztelő, elektródas és tűszurasos vizsgálatot is, nagyon részletes ver teszt, vizelet.  Ezek lejartak jul 23an. Az MRI scan kideritette a kezdő endometriozist, 3 kis sérülés a bal petefészekbe, a legnagyobb 8mm. És ugyanott 5cm  ciszta. (a júniusi ultrahangon amit külföldön csináltak nem volt). Fibront már nem írt egyáltalán.
A vérből pici vérszegénység derült ki és D vitamin hiány. Nincs fertőzés jel. A vizeletbe Klabsiella – viszont ellent mondasos mert más értékek /fehersejtek ok és nincs igazi víz fertőzés. És olyan tüneteim se.
A fajas folyamatosan agresszíven folytatódott. Alhasi marós szúrós égéses fájás, nyomásra elojon, kéz erintesre is. Bejárat érzékeny de már nem nyíllal csak néha egyet főleg nőgyógyász vizsgálat után 1-2 napig de kevesebb intenzitással. Az eles tuszurasok elmúltak a pubic csontbol. A Combba van futó szúrós érzés lefelé de ritkább. Ez is és a jobb hátsó medence csont feletti huzodas is akkor jön elő mikor alhasban erős a maró, égető érzés, inkább uleskor. Olyankor egy futó szurossag a bőr felületen a fenti szőrzetnel is elofordul.Maga a bejárat is ég inkább uleskor es estefelé rosszabb.
Jul 25en elmentem egy másik nőgyógyászhoz h lássam mit mond az endometriozusra és a cisztára, tesztelték a váladékot, gomba és az a 2 STI fertőzés ellen amit UK-ben nem csináltak meg (csak azért mert szóltam h azt nem nézték meg eddig). Váladék eredmények normálisak.
A vizsgálat nem fájt (rendes nőgyógyász ágy) csak akkor amikor kimondottan hosszabb ideig kézzel nyomogatta a bejárati részt – akkor az sajogott és azt mondta h be van görcsölve/contracted. Mikor hüvelyi kamerás ultrahanggal vizsgált akkor fajt/szorult mikor fenék felé tartotta.
Semmit nem mondott endometriozusra, merthogy inkább ciklusnal jelentkezik a fájás nem ajánlott fogamzás gatlo szedést rá (állítólag azzal kezelik). A ciszta miatt se aggódott főleg h úgy látszik a júniusi eco-nal meg nem volt ott, és el tűnhet kov ciklusig. Nem tudott semmit mondani az égéses fájásrol,  vulvadyniarol nem hallott sztem.
Azt mondta viszont h a vizeletbol a Klabsiella bacit ki kell irtani és mondta h talán ez lehet a hüvelyben is (de a váladék eredmény ami rá 2 napra erkezett ok volt) – tényleg utána néztem h mindenféle dolgot okozhat az a baci es, nagy nehezen ravettem magam ismét antibiot venni – levofluxacin hatóanyag.
Rá 2 hétre elmentem megint vizeletet megnezni – akkor az jött ki h Ecoli van. De ezen kívül az urológus azt mondta a szimptomak nem urológiaiak (habár pisilésor a húgycső is beforrosodik és sajog-de olyankor mikor beég az alhas es vulva, nem maga a pisiléstől eget) Nem veszek már semmit erre, iszok lofarok teát, vmi mas cseppeket szedek, van áfonya kivonat stb.
(Különben van egy olyan is h krónikus húgyhólyag fájás ami kihat genitaliara is, állítólag diagnosztizalhato ha már 6 hete tart és vizelet normális- erre is gondoltam, merthogy az egész dolog igazán egy vizfertozesbol lett. De állítólag az égés nem tünete).
Fenekbe/fenék felé is van érzékenység, szorulas érzet, és mivel többen ajánlottak gastro-entero vizsgálatot, merthogy ott lenn jön le a vastagbél (pl neurológus és az egyik nőgyógyász) Aug közepén volt kézi/belső vizsgálat ami során egy bizonyos pontban fájt, azt mondta nem kéne, de mivel széklet normális és semmi más tünet úgy gondolta nincs gond, mondta egy módja rá van biztosra tudni, a colonoscopy amit nem csináltam meg. Ultrahangon semmi nem látszott.
Mostanába olyan viszketős sajogas is vsn ami  csontba jelentkezik, nem felületes-  pl bejárat melletti két csont/fal, de talán erősebb a jobb, ha ülök rajta érzem h fajosan, viszketősen érzékeny, olyan inger jön h  szorítsam/elengedjem- tehát nem fájós nyíllalas de mintha a csont akarna ez által megvakarozni ott bejárat körül es fennebb is pl az ajkak mögötti  csont/izom . Ettől is forrosodik.  Vagy  már ha nyomogatom.
A hüvely es fenek kozotti szakasz is érzékeny, afféle is forrosodik. Uleskor az egész nagyon nyomodik, mindkettő beforrosodik.
Néha van zselés szerű fehéres vastagabb váladék. Mondjuk két hetente. Szag mentes. Kétszer elofordult h gocsosebb  volt es egyszer barnás, es elég sok- pár napja. Olyankor volt ez, amikor nagyon erősen egősen sajog alhas es hüvely belül is.

H.J.

~2007 – Tünetek és kialakulásuk:

Volt egy hüvelyi fertőzésem, mely erős viszketéssel, a legsúlyosabb ponton pedig egy alkalommal nagyon pici vérzéssel is járt. Az akkori nőgyógyászom gyógyszeresen kezelte, a tünetek megszűntek. A tünetmentesség kezdetén életemben először hormonális fogamzásgátlást kezdtem alkalmazni (Nuvaring hüvelygyűrű). Kezdetben rendellenes pecsételő vérzéseim voltak. Az orvosom azt mondta, hogy ez “normális”, így folytattam a használatot és 1-2 hónap után a vérzés megszűnt. Hamarosan ezt követően jelentkezett először a behatoláskor érzett fájdalom. Ekkor még semmilyen más panaszom nem volt. Manapság a fájdalom kifejezetten a hüvelybemenetnél jelentkezik, inkább a hátsó (végbél felőli) hüvelyfalon, lent a gát környékén. Kis területre koncentrálódik, mintha egy seb lenne ott, ami ingerlésre kidörzsölődik. Ugyanakkor szorító érzést is érzek, mintha túl szűk lenne a hüvelyem. Együttlét után néha kis ideig, esetleg néhány óráig egy kis égő érzésem is van azon a területen, illetve vizeletürítéskor esetenként csípés jelentkezik. Utóbbi néha a középidő vége felé és/vagy a menstruációt megelőzően is elő szokott fordulni, gyulladt érzettel társulva a hólyag környékén. Ez enyhül, hogyha sok vizet fogyasztok. Maga a hüvelybemeneti fájdalom a középidő táján enyhébb, olykor szinte teljesen tünetmentes, és közvetlenül a menstruáció előtt és után a legerősebb.
~2008 – 1. megoldási kísérlet – félelem a lebukástól, “nem passzolunk össze”:

A tünet jelentkezése után visszamentem az akkori nőgyógyászomhoz, aki azonban nem igazán tudott mihez kezdeni a tünettel. Miután nem talált semmilyen testi okot, leginkább a lelki okokat forszírozta, a végső konklúzió az volt, hogy szerinte félek attól, hogy ránk nyitnak (ami abban az életszakaszban tökéletesen alaptalan volt). Ezt követően felkerestem egy másik nőgyógyászt. Ő szintén nem talált fizikai eltérést. pH problémára gyanakodott, amire hüvelytablettát írt fel. Mikor a tünet ezután sem szűnt meg, végül az lett a diagnózis, hogy az akkori párommal talán “nem illünk össze” bakteriális téren. Azt javasolta, hogy az együttlétek előtt helyezzek fel egyet a kérdéses tablettából. Miután tudtam és éreztem, hogy ez nem megoldás, hozzá sem mentem vissza többet.

~2009 – 2. megoldási kísérlet – gardnerella vaginalis és candida:

Az első csalódások után tovább kutakodtam a témában, és megismerkedtem a természetes módszerekkel. Elmentem egy biorezonanciás vizsgálatra. Itt (sok más mellett) 2 potenciális okra is fény derült: gardnerella vaginalis fertőzés és candida túlszaporodás. Ezek folyománya volt egy irrigálós, majd utána flórahelyreállító kúra, illetve a candida és néhány egyéb ok miatt először indultam el az életmódváltás útján. Bár utóbbi több problémámat is megoldotta, de a fájdalmat nem.

~2010 – 3. megoldási kísérlet – hormonális tünetek:

Elmentem egy újabb nőgyógyászhoz, aki az ún. Somatoinfra vizsgálattal is foglalkozik. Ő a vizsgálat alapján kezdődő endometriózist és pajzsmirigy alulműködést állapított meg, szerinte ezek lehettek a háttérben. Ekkora már voltak konkrét hormonális tüneteim is (pl. középidős vérzés), így időközben kapcsolatba kerültem egy fito- és hormonterapeutával, aki az első állapotfelmérés alapján ösztrogéndominanciára gyanakodott, illetve itt is felmerült az endometriózis gyanúja. Ehhez készült vérvizsgálat, melyből valóban látszott az ösztrogéndominancia, illetve egy CA 125-ös tumormarker vizsgálat, ami azonban nem mutatott eltérést. A fitoterapeuta ajánlott egy új nőgyógyászt is. Ő látni vélt egy húrszerű megvastagodást a hüvelyfalamon, azon a környéken, ahol a fájdalmaim voltak. Az jutott eszébe, hogy talán egy endometriózis plakkról lehet szó, így újra megvizsgáltuk azt a területet vérzéskor, hogy nem történik-e bevérzés, de nem így volt. Ez, és a tumormarker eredmény alapján az endometriózist kizártuk (illetve mivel más tünet nem utalt soha erre). Az új orvos ezenkívül talált egy 40×60-as petefészekcisztát a jobb oldalon. 2 hónap múlva kontroll, ha nincs rendben, lehet, hogy műteni kell. Ezt sikerült eltüntetni természetes módszerekkel – legalábbis valószínűsítettük, hogy felszívódott és nem kipukkadt, mert nem tapasztaltam semmilyen erre utaló jelet. Ekkor merült fel először, hogy a fájdalom eredeti oka talán már megszűnt, de a test izomzata “úgy maradt”. A vaginizmus azonban, mint konkrét diagnózis nem hangzott el, sem konkrét javaslat arra, hogy hogyan lehetne ezt megoldani (azon kívül, amit már korábban is hallottam, azazhogy foglalkozzak a lelki okokkal).

~2012 – 4. megoldási kísérlet – kineziológia és természetgyógyászat:

Miután az utolsó orvossal is a lelki okokra lyukadtunk ki, elindultam ebbe az irányba is. Kineziológussal dolgoztunk az ügyön, amely sok mindent megoldott, de ezt nem. Közben a hormonterapeutával már jó ideje dolgoztunk az ösztrogéndominancia megoldásán is progeszteronkrém, táplálkozás és gyógynövények, kiegészítők segítségével. A helyzet lassan, de biztosan javult, kezdtek enyhülni a hormonális tüneteim. De a fájdalomprobléma továbbra is fennállt.
Ezután a kineziológus által megismertem egy természetgyógyászt. Vele elkezdtem egy másik típusú kezelést a hormonrendszer harmonizálására és a fájdalmamra, a progeszteronkrémet pedig abbahagytam.

~2013 – Tünetmentesség – új párkapcsolat:

Már a kezelés vége felé jártam, amikor megismertem a mostani férjemet. Máig nem tudom, hogy ez az új szerelem vagy az előtte folyó kezelések hatása volt-e, de ekkoriban tünetmentes voltam jó ideig (talán 1-2 évig is).

~2014 – Kiújulás:

Azonban ez sem tartott sokáig, hamarosan újra tüneteket kezdtem tapasztalni. A fájdalom visszatért. Ezenkívül a páromat értesítette egy korábbi partnere, hogy HPV fertőzése van, így mi is elhatároztuk, hogy csináltatunk egy szűrést. Szintén ezidő tájt találtam a jobb mellemben egy nyomásérzékeny csomót (kb. 10 x 10 x 9). Elmentem hát ismét egy újabb nőgyógyászhoz, aki végez Breastlight átvilágítást is. Ezzel megvizsgálta a csomót, mely nem bizonyult rosszindulatúnak. A HPV szűrés során kiderült, hogy én is megfertőzödtem az egyik alacsony kockázatú típussal (a pontos számát már nem tudom sajnos, de ha jól emlékszem valamelyik szemölcsöt okozó fajta volt). Nekem akkor sem, és azóta sem okozott semmilyen tünetet, újabb szűrés azóta nem történt. A fájdalomra ez a nőgyógyász sem talált anatómiai magyarázatot, szintén a lelki okokra fogta a dolgot (pl. félelem a terhességtől).
Mivel továbbra is azt gondoltam, hogy a dolog esetleg hormonális eredetű lehet, ezzel egy időben endokrinológusnál is jártam újabb hormonrendszer kivizsgálás ügyében. Ő majdnem mindent rendben talált, D-vitamin hiány és magas prolaktin szint kivételével, melyekre ismételtük a vizsgálatot később (D-vitamin pótlást követően), ekkor mindkét érték normális volt. Ám a magas prolaktin és a mellcsomó esetleges összefüggése miatt elküldött cytológiai mintavételre. Ez szintén negatív lett, azóta félévente ultrahang kontrollra járok a kérdéses tünettel. Találtak viszont több alkalommal is mindkét emlőben kisebb cisztákat, fibroadenomákat, de ezek általában következő alkalomra eltűnnek. A nagy csomó azóta is jelen van, és összefüggést mutat a ciklussal, pl. középidőben néha érzek benne egy kis szurkálást, hasogatást, illetve a nyomásra és érzékenyebb ilyenkor (és sokszor van olyan érzésem, mintha a mérete is kicsit nagyobb lenne ebben az időszakban).

~2017 – 5. megoldási kísérlet – inzulinrezisztencia és endometriózis gyanú

Elmentem egy újabb endokrinológus-nőgyógyászhoz, akinek ismét elmondtam a panaszaim, valamint azt is, hogy gyanakszom valamilyen hormonális összefüggésre. Ő kért egy cukor- és inzulinterheléses vizsgálatot (ilyet korábban senki nem kért, szerinte azért, mert az alkatom alapján nem feltételezték, hogy gond lehet ezzel). A vizsgálat során kiderült, hogy enyhe kezdődő inzulinrezisztenciám van. Miután az orvos, majd utána a dietetikus is a klasszikus 160 grammos diétát javasolta, ami nekem teljességgel elképzelhetetlen volt (nem éreztem megoldásnak, hogy életem végéig diétáznom kelljen), végül saját magam tettem tünetmentessé egy másik megközelítésű diéta segítségével. A
csak saját célra általam készíttetett ismételt cukorterhelés szintén “normális” eredményt mutatott a korábbihoz képest. Ekkor a fájdalommal kapcsolatban is egy kicsit előrébb jutottunk. A kérdéses orvos érzékelni vélt egy “csomót” azon a részen, ahol a fájdalmam van. Ismét felmerült az endometriózis, ennek a gyanújával küldött el egy proktológus kollégájához, hogy nézze meg ő is a csomót a túloldalról. A proktológiai vizsgálat során az endometriózis ugyan nem nyert igazolást, ám fény derült rá, hogy rendellenes izomműködés történik a hátsó záróizom mozgatásakor. Ekkor  már egy ideje magamtól is intimtornáztam egy tanfolyamot követően, ám ez az orvos elküldött egy egyéni trénerhez is, hátha vele sikerül célirányosan megoldani ezt. Hozzá jártam egy darabig, de végül ezt is abbahagytam, mert nem nyíltan ugyan, de lényegében elhangzott, hogy a hüvelyi tünetet valószínűleg nem fogjuk tudni megoldani.
Az ismételt proktológiai kontrollon is az volt a konklúzió, hogy a hátsó záróizom rossz működése megszűnt, szóval “most már csak élvezni kellene a végeredményt” (célozva ezzel ismét arra, hogy a továbbra is meglévő hüvelyi tünet már csak a fejemben létezik).

Itt tartok jelenleg. Az elmúlt 10 év kezeléseiből, tapasztalataiból, 2 dolgot tartottam meg:
1. Intimtorna
2. Több forrás és a saját fizikai tapasztalataim alapján kikísérletezett táplálkozás és életmód: Ez főleg a hormonrendszer működésének hivatott kedvezni, mert úgy érzem, hogy ez továbbra sincs teljesen rendben (vizsgálat az elmúlt 2 évben nem készült, ez idő alatt csak a tüneteimre hagyatkoztam).
Úgy vettem észre, hogy ezek a módszerek (több más mellett) a fájdalomtüneten is sokat
enyhítenek, így ezeket igyekszem következetesen alkalmazni.

K.A előtte történet:

2020.03.05. 18:04 edzés után egy órával enyhe, de kellemetlen kisajak közeli hüvelyfali fájdalom csípő érzéshez hasonló, olyasmi mintha friss seb borítaná belülről, érintésre fokozódik a fájdalom
(kb másfél órán keresztül, evés után elmúlt)
2020.03.08. 11:50 ébredés után ugyanez (kb fél-1 órán keresztül)
2020.03.09. 23:24 ugyanez (kb fél órán keresztül)
2020.03.11. menzesz első nap, kb 2-es fokú fájdalom bal petefészek és méh területén fél-1 napon keresztül
2020.03.16. menzesz vége menzesz után 5 napig fehér folyás
2020.03.18 ébredés után enyhe hüvelyfali fájdalom (szokásosnál enyhébb)
2020.03.22 ébredés után enyhe hüvelyfali fájdalom (szokásosnál enyhébb és nem tartott sokáig)
2020.03.28. 5:35 ébredéstől szokásos erősségű, nagyon kellemetlen hüvelyfali fájdalom
2020.03.31. 10:00 ébredés után szokásosnál enyhébb fájdalom (kb fél órán keresztül) 11:55 csípő fájdalom hüvelyben, érintésre fokozódik
21:05 kb fél órán keresztül hüvelyfali fájdalom, méh és petefészkek táján kellemetlen húzódásszerű érzés
2020.04.01. 21:56 enyhe hüvelyfali fájdalom, bal petefészek táján húzódás kb negyed órán keresztül
23:24 hüvelyfali fájdalom kb fél órán keresztül
2020.04.02. ébredés után hüvelyfali fájdalom, menzesz első nap éjjel menstruációs görcsök (méh és petefészkek)
2020.04.04. ébredés után menzesz miatt csípősebb fájdalomérzet
2020.04.05. 9:00 körül csípő hüvelyfali fájdalom, kb 30-40 perc
2020.04.06. menzesz vége, ébredés után kaparó/csípő, nagyon kellemetlen hüvelyi fájdalom
2020.04.08. ébredés után szokásos fájdalom kb 10 percig
2020.04.09. ébredés után ugyanez kb 1 órán keresztül
00:05 enyhe csípő érzés, nehezen lokalizálható (kb fél órán keresztül)
2020.04.10. 12:07 hüvelyfali fájdalom (kb fél órán keresztül)
2020.04.11. 20:09 hüvelyfali fájdalom (kb fél órán keresztül)
2020.04.15. ébredés, pisilés után kb 10 percig hüvelyi fájdalom
12:05 edzés után hüvelyfali fájdalom (kb 10 perc)
2020.04.17. reggel, pisilés után hüvelyfali fájdalom (kb fél óra)
2020.04.18. reggel, pisilés után hüvelyfali fájdalom
13:24 szokásosnál erősebb, hirtelen jött hüvelyfali fájdalom, pisilés után jön elő, nagyon kellemetlen, kissé nyilall (20-30 perc) idő teltével enyhül
2020.04.19. 08:05 szokásos hüvelyfali fájdalom fájdalmas szex (enyhe, de kellemetlen hüvelyfali fájdalom), a hüvely nem tágul eléggé utána bal petefészek környéki és alhasi fájdalom, kisajak, hüvelybemenet és hüvelyfali fájdalom kisajak belső felszínén mintha valami kiütés/sérülés lenne (hpv hólyagra hasonlít) érintésre a hüvelybemenetnél égő fájdalom, be is van pirosodva (sebesedés érzés) utána 1 hétig csípő, maró érzés (nem viszkető, inkább égő) a hüvelybemenetnél és hüvelyben, kis hólyagszerűség látszik a kisajak belső felén
2020.04.27. ébredéskor újra maró érzés, pisilés után erősödik, csípő érzés a húgycsőnél is (kb 2-3 órán át)
2020.04.28. 15:23 pisilés után újra a szokásos csípő hüvelyfali fájdalom
2020.04.29. menzesz első napja, kb. 3-as fokú fájdalom, görcsök a méh és bal petefészek tájékán
2020.05.01. ébredés után hüvelyfali fájdalom (kb 15 percig)

13:31 hüvelyfali fájdalom

2020.05.03. menzesz vége
2020.05.07. ébredéskor enyhe csípő érzés, pisilés után erősödik, szokásosnál erősebb (több mint egy órán keresztül, fokozatosan enyhül)
2020.05.08. ébredéskor szokásos hüvelyfali csípő fájdalom, pisilés után erősödik (kb egy órán keresztül) fehér folyással végződik
2020.05.09. ébredéskor hüvelyfali fájdalom

8:10 visszatérő hüvelyfali fájdalom
14:08 ugyanez

2020. 05. 14. ébredéskor enyhe fájdalom, pisilés után felerősödik (negyed óra)
2020. 05. 16. ébredéskor hüvelyfali fájdalom

18:00 enyhe, nehezen lokalizálható, csípő hüvelyfali/hüvelybemeneti fájdalom (érintésre, nyomásra a hüvelybemenet környékén erősödik (3 órán keresztül)

2020.05.19. reggel pisilés után hüvelyi fájdalom kb 15 percen keresztül
2020.05.20. reggel pisilés után hüvelyi fájdalom kb 10 percig
2020.05.21. reggel pisilés után enyhe hüvelyi fájdalom kb 10 percig menzesz első napja, éjjel menstruációs görcsök (enyhe, közepes)
2020.05.26. menzesz vége, ébredés után nagyon enyhe, csípő érzet (10-15 perc)

13:23 enyhe csípő érzet visszatér, hamar alább hagy

2020.05.28. reggel pisilés után enyhe hüvelyi fájdalom (10 perc)

19:08 intenzívebb hüvelyfali fájdalom (negyed óra)

2020.05.30. reggel közepes erősségű hüvelyfali fájdalom, hamar enyhül, de kb 2 órán keresztül múlik el
2020.06.02. 20:41 erősebb hüvelyfali fájdalom, pisiléstől erősödik (10-15 perc)
2020.06.04. reggel pisilés után hüvelyi fájdalom (kb 5 perc)
2020.06.08. ébredés után hüvelyi fájdalom
2020.06.09. fájdalmas szex után folyamatos, erős nyílt seb érzet a teljes hüvelyfalon és a méhszájnál hüvely bemenetnél pirosodás
2020.06.10. egész nap folyamatos fájdalom, néha enyhül, néha erősödik, de nem múlik el teljesen
2020.06.11. folyamatos, de sokkal enyhébb fájdalom, érintésre visszaerősödik, enyhe csípő érzet
2020.06.13. reggel szokásos hüvelyfali fájdalom, már nem folyamatos, pisilés után erősödik (kb 1 órán keresztül)

15:13 hüvelyi fájdalom
19:28 hüvelyi fájdalom

2020.06.14. reggel hüvelyfali és hüvelybemeneti szokásos fájdalom kb. 1 óra alatt múlik el teljesen állandó egyenletes, erős hajhullás aktív pikkelysömör

Keresés

Kapcsolat

Bejelentkezés: +36 30 514-3529

hétfőn, kedden: 16-20 óráig,
szerdán, csütörtökön 8-12 óráig

Email: drtakatsbela@gmail.com

Cím: 1118 Budapest Gazdagréti tér 5. fsz. II. sz. Felnőtt Háziorvosi Rendelő bővebben>>>

Dr Takáts Béla nőgyógyász